Ugrás a tartalomra
Pixabay/RGY23

Danas je 20. avgust, praznik Svetog Ištvana, osnivača mađarske države

2021.08.20
13:04
Forrás
Pannon RTV
Ovo je jedan od najstarijih mađarskih praznika, Dan sećanja na milenijumski kontinuitet hrišćanske mađarske države.

Danas je 20. avgust, praznik kralja Svetog Ištvana, osnivača mađarske države, državni praznik, službeni državni praznik Mađarske i ujedno praznik Novog hleba. Sveti Ištvan je tokom svoje vladavine proglasio 15. avgust, Veliku Gospojinu, za praznik. Na današnji dan sazvao je kraljevski savet u Fehervaru i održao dan zakona, na kraju života bolesni kralj je na današnji dan ponudio državu Devici Mariji, a na današnji dan je preminuo 1038. godine. Na vladara su se sećali 15. avgusta nakon njegove smrti, a njegov praznik je kralj Sveti Laslo proglasio 20. avgusta, jer su 1083. godine relikvije kralja Ištvana na današnji dan podignute na oltar u bazilici u Sekešfehervaru, što je bilo ekvivalentno njegovom proglašenju za sveca.

Obeležavanje praznika Svetog kralja već je bilo predviđeno u prvoj tački Zlatne bule 1222. godine. Na današnji praznik biće uručena prestižna državna priznanja, između ostalog, biće dodeljen mađarski red Svetog Ištvana, ponovo uspostavljen 2011. godine, nagrade Košut i Sečenji, te Orden za zasluge R. Mađarske.

Sveti Ištvan
Sveti Stefan
Mađarska

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.