Ugrás a tartalomra
Viszik a badnjakot
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Danas je Badnji dan

2018-01-06
15:29
2018-01-07
19:19
Forrás
Pannon RTV
Božiću prethodi četrdesetodnevni post. Sam praznik počinje 6.januara, zadnje jutro božićnog velikog posta kada domaćin polazi u seču badnjaka.

Badnjak simbolizuje drvo koje su pastiri doneli malom Isusu, a koje je Josip založio u hladnoj pećini, kada se Isus rodio. Božićno sečenje badnjaka u Subotici takođe postaje sve popularnije.
U ranim jutarnjim satima su vernici dolazili u šumu na Makovoj sedmici u Subotici na seču badnjaka, to jest granu hrasta koja će krasiti kuću domaćina tokom Božića. “Nama pravoslavnim vernicima ovo je Božić kao katolicima u decembru, takođe i mojoj budućoj supruzi. Sad ga slavimo kao i prethodni. Slavimo obadva Božića, smatram da je tako red. Tražimo lepu granu hrasta da obeležimo ovaj sveti dan” – rekao je Dejan Martinović.
Na ovaj događaj pored pravoslavnih vernika došli su i Mađari da sa svojim prijateljima praznuju. “U Vojvodini su narodi izmešani. Imamo u familiji i među prijateljima puno Srba. Zadnjih deset godina zajedno dolazimo u šumu i obavljamo seču badnjaka prema tradiciji.”  - kaže Laslo Demeter.

Badnjak szentelés

Organizovan odlazak na seču badnjaka u Subotici je postala tradicija. Mnogi odlaze kolima u šumu sa upaljenom sirenom uz pratnju policije na blagoslov sveštenika. “Subotica je mešovita zajednica. Učestvujte u radosti dugog! Ne mogu biti srećan ako čovek pored mene nije. Ako je čovek pored mene razočaran ili tužan, ne mogu og njega ništa dobro očekivati. Ali ako je srećan i dobro raspoložen, mogu računati na njega. Ovo je važno da shvatimo. Moramo se truditi da se razumemo i upoznamo” – rekao je Dragan Stokin pravoslavni sveštenik u Subotici.
Na Badnje veče se pali badnjak, kao simbol vatre koju su vitlejemski pastiri naložili u pećini u kojoj se rodio Isus Hrist, da bi zagrejali božansko novorođenče i njegovu majku.

 

Badnji dan
Badnjak

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije