Ugrás a tartalomra

Danas je dan mađarske kulture - i u Vojvodini ovogodišnji praznik vanredno

2021.01.22
18:33
Forrás
Pannon RTV
Ovaj značajan datum se obeležava u celoj Mađarskoj i izvan granica, ali zbog epidemije koronavirusa ove godine na vanredan način, uglavnom putem internetskih programa.

Dan mađarske kulture 22. januara, obeležava se više od 3 decenije, na spomen činjenice da je, prema rukopisu, Ferenc Kelčei završio tekst himne na današnji dan 1823. godine u Satmarčeku. U Vojvodini, obzirom na epidemiološku situaciju, većina događaja neće biti održana ili će se odvijati u digitalnoj sferi.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Mađarski nacionalni savet nije samo partner, već je i inicijator nacionalnog delovanja mađarske vlade u poslednjoj deceniji u oblasti kulture, obrazovanja i očuvanja maternjeg jezika kao važnog strateškog zadatka, rekao je Jene Hajnal, predsednik Saveta.

„Ako nešto može biti važno sada u 21. veku za Mađare u Vojvodini, onda verujem da je to upravo očuvanje kulture, baštine, kao i briga o mladima, ne samo ovde u Srbiji, nego i u čitavoj Panonskoj niziji i Svetu, potrebno je takođe razviti u talenat i vrednosti u svakom mladom čoveku pojedinačno." rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Zbog epidemiološke situacije, od početka 2020. godine nije bilo manifestacija koje su okupljale, privlačile i povezivale pripadnike zajednice. Istovremeno, kultura ne znači uvek lični susret, simbolično prisustvo u kulturi takođe predstavlja susret - kaže Ildiko Lovaš, spisateljica, dobitnica nagrade Atila Jožef.

"Epidemija mnogima šteti, ali kultura u ovom plemenitom smislu reči, koja znači zajedništvo, nije pretrpela štetu, već je samo dobila priliku za preispitivanje, jer to nije nešto što je šablon, ukorenjeno, već je kultura nešto što je stalno podložno promenama. Stalno je u pokretu, zahteva ponovno formulisanje, redefinisanje, ne odbacivanje, već adekvatan odgovor u skladu sa savremenim svetom, inače se ne možemo obratiti mladima." rekla je Ildiko Lovaš, spisateljica, dobitnica nagrade Atila Jožef.

Pannon RTV

Kulturni savez vojvođanskih Mađara je snimio kratki igrani film za Dan mađarske kulture. Odaje se počast za godišnjice tri velika događaja ostvarenjem pod nazivom „U prozoru Blažene Gospe". To su: Godina nacionalnog jedinstva, Svečane igre vojvođanskih Mađara i Dan mađarske kulture.

"Mislimo da je ova himna dostojna traženja blagoslova, što ujedno ovaj film i predstavlja, jedno traženje blagoslova i milosti, te upravo na taj način govori o nama samima, kako možemo i kako želimo da opstanemo ovde u domovini, kako zamišljamo budućnost, kakav sistem vrednosti želimo da stvorimo, mi to stvaramo i stvaraćemo kroz ljude i zajednicu." rekao je Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara.

Film se može pogledati na Panon televiziji večeras u 20:30. Ove godine će se centralna svečanost i dodela počasnih nagrada za životno delo i karijeru odvijati na vanredan način. Nagrade će se dodeliti sledećeg petka u užem krugu, u sklopu skromnijeg svečanog programa, koji će se u 12 sati uživo emitiovati na Televiziji Panon. 

Pixabay/cromaconceptovisual

Ove godine mađarske kulturne institucije u inostranstvu nude koncerte, izložbe, projekcije filmova i knjiga uglavnom na svojim platformama društvenih mreža, ali ipak će prošlogodišnji koncert biti prikazan u Kolegijumu Hungarika u Berlinu, a Palata Falkonijeri u Rimu dobiće svečanu ukrasnu rasvetu.

Povodom ovog velikog dana, mađarski javni mediji na nekoliko kanala odaju počast mađarskoj kulturi filmovima i muzičkim koncertima, prezentacijama velikana naše nacije i drugim zanimljivostima.

Dan mađarske kulture
Vojvodina
Ildiko Lovaš
Jene Hajnal
Aron Šutuš

Slične vesti

Najnovije

19:04

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.
16:50, Frissítve: 17:50

Dan sećanja na Podolskog u Feketiću

Dodeljene su nagrade pobednicima na konkursu za publicistiku „Podolski Jožef", a priznanja su juče preuzela i dvoje saradnika Panon RTV-a. Program je obuhvatao niz izložbi, podsećanja i predavanja iz književnosti.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Živopisna proslava Dana sela u Čantaviru

Na prostoru Novog ostrva obeležen je Dan sela Čantavir. Organizatori su spremili brojne programe za mlade i stare: bilo je foklora, koncerata, dečijih programa, sportsko i kulinarsko takmičenje.