Ugrás a tartalomra
Pixabay

Danas je godišnjica Mađarske revolucije 1956.

2020.10.23
09:09
Forrás
Pannon RTV, MTI
Zbog epidemije korona virusa ove godine će se komemoracije održati samo u ograničenom krugu ljudi ili se uopšte neće održati. Događaj se može ispratiti na Jutjub kanalu Nacionalnih praznika i sećanja!

Pre 64 godine, 23. oktobra, u Mađarskoj je izbila revolucija protiv ugnjetavanja, učestvovali su radnici, studenti, odnosno celo društvo u celini. Počelo je mirnim demonstracijama, nakon čega je usledio oružani ustanak protiv komunističke diktature povezane s imenom Maćaša Rakošija i sovjetske okupacije. Revolucija je na kraju ugušena.

23. oktobar je Dan sećanja  na slobodarsku borbu iz 1956.godine. U sklopu primopredaje  vojnih počasti, na Trgu Košut u Budimpešti postaviće se nacionalna zastava Mađarske, a kasnije će biti uručen i mađarski Orden časti.

Povodom 64. godišnjice, zbog epidemije korona virusa, komemoracije će se ove godine održavati samo u ograničenom obimu ili se uopšte neće održati. Na Jutjub kanalu Nacionalnih praznika i sećanja tokom celoga dana će se prikazivati igrani filmovi, dokumentarni filmovi i ostali sadržaji vezani za ovaj praznik.

Mađarska
revolucija '56
nacionalni praznik
23. oktobar

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.