Ugrás a tartalomra
Pixabay

Danas je godišnjica Mađarske revolucije 1956.

2020.10.23
09:09
Forrás
Pannon RTV, MTI
Zbog epidemije korona virusa ove godine će se komemoracije održati samo u ograničenom krugu ljudi ili se uopšte neće održati. Događaj se može ispratiti na Jutjub kanalu Nacionalnih praznika i sećanja!

Pre 64 godine, 23. oktobra, u Mađarskoj je izbila revolucija protiv ugnjetavanja, učestvovali su radnici, studenti, odnosno celo društvo u celini. Počelo je mirnim demonstracijama, nakon čega je usledio oružani ustanak protiv komunističke diktature povezane s imenom Maćaša Rakošija i sovjetske okupacije. Revolucija je na kraju ugušena.

23. oktobar je Dan sećanja  na slobodarsku borbu iz 1956.godine. U sklopu primopredaje  vojnih počasti, na Trgu Košut u Budimpešti postaviće se nacionalna zastava Mađarske, a kasnije će biti uručen i mađarski Orden časti.

Povodom 64. godišnjice, zbog epidemije korona virusa, komemoracije će se ove godine održavati samo u ograničenom obimu ili se uopšte neće održati. Na Jutjub kanalu Nacionalnih praznika i sećanja tokom celoga dana će se prikazivati igrani filmovi, dokumentarni filmovi i ostali sadržaji vezani za ovaj praznik.

Mađarska
revolucija '56
nacionalni praznik
23. oktobar

Najnovije

15:19, Frissítve: 16:44

Želite obilazak Sente biciklom? – Iznajmite jedan!

Senta je bogatija za jedan sadržaj-iznajmljivanje bicikala. Lokacija sa biciklima je smeštena u parku ispred Gradske kuće, sve je realizovano zahvaljujući zajedničkom turističkom IPA projektu opštine Senta i Udruženja „Otelek Mađari za Mađare“.
14:51, Frissítve: 15:48

U Molu popularni časovi tamburice

U Molu 15-oro dece uči osnove sviranja ovog instrumenta. Lokalno Kulturno udruženje „Čoboljo“ veliki naglasak stavlja na podučavanje sviranja narodnih instrumenata, pored toga se u udruženju paralelno odvija i učenje narodnih igara.
17:15, Frissítve: 19:10

Gradiće se novi dom učenika u Senti

Povodom proširenja doma učenika pri Gimnaziji za talentovane učenike „Boljai“ Sentu je posetio Igor Mirović, predsednik vojvođanske Vlade koji je u opštini obišao radove na opremanju i obnovi.
15:51, Frissítve: 19:12

Vodite brigu o srcu

Povodom Svetskog dana srca u Senti je organizovano merenje šećera u krvi, pritiska kao i nivoa holestorola, kao i merenje telesne težine i visine uz davanje zdravstvenih saveta. Kao i prethodnih godina i ovoga puta bilo je veliko interesovanje.

Najčitanije

Od Sente do Temišvara na dva točka

Grupa biciklista je u četvrtak, u ranim jutarnjim časovima, krenula na četvorodnevnu biciklističku turu od Sente do Temišvara. Tokom ove ture, učesnici će imati priliku da upoznaju različita mesta i njihove znamenitosti.

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.