Ugrás a tartalomra
Pixabay/ausdiemaus

Danas je prva nedelja Adventa

2021.11.28
13:21
2021.11.28
16:20
Forrás
Pannon RTV
Danas je početak praznika povezanih sa Božićem, koji traju do prve nedelje posle Bogojavljenja, kao i početak Liturgijske godine.

Na sto se postavlja Adventski venac, koji simbolizuje isčekivanje. Od četiri sveće koje se nalaze na njemu, svake nedelje palimo za jednu više. Ovaj običaj je ušao u modu u 19. veku. Na prvobitnom Adventskom vencu, koji je bio veličine točka, bilo je 24 sveća. Svakog radnog dana palila se bela, a svake nedelje crvena sveća.

U liturgiji je boja Adventa ljubičasta, osim treće nedelje Adventa, kada se pali ružičasta sveća. Reč potiče od latinskog izraza „adventus Domini", odnosno dolazak Gospodnji, a povećanje broja upaljenih sveća simbolizuje jačanje izlazeće svetlosti.

advent
prva nedelja
božić

Najnovije

18:01

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.