Ugrás a tartalomra

Danas je Svetski dan kontracepcije

2023.09.26
17:59
Forrás
Pannon RTV
Povodom Svetskog dana kontracepcije Dom zdravlja Novi Sad održao je predavanje srednjoškolcima na kojem su mogli da nauče kako odgovorno da žive polnim životom i kojim metodama da se zaštite.

Na predavanju stručnjaci su govorili i o tome kada je potrebno početi sa kontracepcijom, kako se koristi tableta za „dan posle“, kao i o drugim oblicima zaštite. Prisutni su mogli da dobiju stručne odgovore na sva postavljena pitanja.

„Mislim da sam dosta upućena s obzirom da sam prethodno išla kod ginekologa više puta i da me je ginekolog posavetovao o tome i da sam bila već na kontracepciji zbog policističnih jajnika“ kaže Mila Tadić.

Procena je da se u Srbiji godišnje obavi između 150 i 200 hiljada prekida trudnoće, većinom kod žena koje ne koriste efikasnu kontracepciju, na primer prekinuti odnos. Prekid trudnoće kod tinejdžera ne samo što može da uzrokuje duševni stres, već i da kasnije utiče na mogućnost rađanja.

Psiholog Anita Bali Miletić kaže: „Čak ne mora doći ni do neželjene trudnoće, bilo koje loše iskustvo, a koje se tiče partnerskog odnosa i sve što narušava njihovo zdravlje, ostavlja posledice. Nekada su te posledice trajne, možda nisu spoljno vidljive, ali to je nešto što mladu osobu prati ceo život.“

Među proizvode za kontracepciju mogu se navesti tablete za „dan posle“, flasteri za kontracepciju, injekcije, hormonalne spirale, vaginalni prstenovi. Najširu rasprostranjenost imaju kontraceptivne tablete, ali pre njihovog uzimanja najbezbednije je konsultovati ginekologa.

„Javi se svom ginekologu, kao što za sve lekove važi, važi i za kontracepciju. Ne može biti ista metoda primenjena kod svake osobe. Zahteva da se ona malo profiliše, od strane lekara, popriča sa devojkom, obavi savetodavni rad i pregled, pa se tek onda preporuči. Nekada sam u prilici da preporučim i kontracepciju tipa lek i kondom“ kaže dr Sanja Tončić, ginekolog Doma zdravlja u Novom Sadu.

Prema poslednjim istraživanjima u Srbiji je više od 28 odsto mladih, uzrasta od 15 do 19 godina već imalo seksualno iskustvo.

kontracepcija
Anita Bali Miletić
dr Sanja Tončić

Najnovije

16:23, Frissítve: 16:39

Stručno predavanje za buduće pravnike

U Subotici je dr Emed Vereš, jedan od najuticajnijih i najuglednijih doktora pravnih nauka iz krugova mađarske zajednice Karpatskog basena, održao stručno predavanje za studente koje stipendira Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

U opštini Kanjiža se pojavio ptičiji grip

Na području opštine Kanjiža se pojavila visoko zarazna varijanta ptičijeg gripa. Žarište zaraze je ribnjak u Velebitu, gde je, prema procenama, poslednjih nedelja uginulo oko 600 sivih ždralova.