Ugrás a tartalomra

Danas je Svetski dan Roma i Romkinja

2021.04.08
16:52
2021.04.09
18:17
Forrás
Pannon RTV
Povodom Svetskog dana Roma i Romkinja iznad svečnog ulaza u Gradsku kuću postavljena je i romska zastava. I na taj način grad je označio da će i dalje podržavati romsku zajednicu.

Ilija Đukanović, član Gradskog veća rekao je da je lokalna samouprava odvojila 1,1 milion dinara za poboljšanje položaja pripadnika romske zajednice, što se u prvom redu odnosi na kupovinu udžbenika. Učenici romske nacionalnosti pohađaju tri osnovne škole u gradu, i po jednu u Bajmoku i Čantaviruu. Zvanično u Subotici živi 2.959 Roma, a rukovodioci zajednice procenjuju da ih u gradu izma između 3,5 i četiri hiljade.

Stevan Nikolić, gradski koordinator za romsku zajednicu naglasio je da je njihov cilj da se uključe u izgradnju budućnosti zajednice i da Subotica mnogo čini za to da imaju aktivnu ulogu u životu grada.

„Veoma je važno da sve ono što se radi preko civilnog sektora da se institucionalizuje, i to je krajnji cilj da romska zajednica kaže da smo mi građani Subotice, mi želimo zajedničku budućnost. Danas ste imali priliku da vidite inicijativu direktorice osnovne škole „Matko Vuković". Oni su napravili ovu kućicu. To je naša kuća. Simbolika ove kuće je da je Subotica naš grad, naša kuća, kuća svih ljudi dobre volje."

 

Stevan Nikolić
Subotica
Dan Roma i Romkinja

Najnovije

16:23, Frissítve: 16:39

Stručno predavanje za buduće pravnike

U Subotici je dr Emed Vereš, jedan od najuticajnijih i najuglednijih doktora pravnih nauka iz krugova mađarske zajednice Karpatskog basena, održao stručno predavanje za studente koje stipendira Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

U opštini Kanjiža se pojavio ptičiji grip

Na području opštine Kanjiža se pojavila visoko zarazna varijanta ptičijeg gripa. Žarište zaraze je ribnjak u Velebitu, gde je, prema procenama, poslednjih nedelja uginulo oko 600 sivih ždralova.