Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Danas je u Bačkim Vinogradima sve bilo u znaku krompira

2021.07.04
18:21
2021.07.04
18:27
Forrás
Pannon RTV
U ovom mestu je održan Festival krompira. Manifestacija je u selu održana prvi put, a posetioci su se zabavljali uz takmičenja u kuvanju i raznim veštinama, odnosno kulturno-umetnički program.

U seoskom parku petao se kuvao u više od 30 kotlića, a ekipe koje su se takmičile u kuvanju su isti posluživali sa mladim krompirom. Učesnici su rekli da priprema paprikaša od petla nije velika mudrost.

Žolt Žamboki, Kanjiža: „Pre svega, sastojci moraju da budu pripremljeni, dakle luk, beli luk i petao, koji bi trebao da bude dobrog kvaliteta, a onda počinjemo da kuvamo."

Ištvan Rafai, Bački Vinogradi: „Kuvao sam već puno „perkelta", ali još nikada od petla. Ovo je prvi put i videćemo kako će uspeti, žiri će reći da li jestivo ili ne, ali ja se nadam da će biti jestivo."

Ekipe prijavljene na takmičenje u kuvanju, takmičile su se i u različitim veštinama, gde je krompir takođe imao glavnu ulogu. Na samom festivalu su organizovani i brojni prateći događaji.

Anastazija Kokai, predsednica civilne organizacije „Zrnca peska": „Čekali smo izlagače ručnih radova. Javilo se nekoliko njih iz Kaniže, ima pet-šest lokalnih izlagača, pripremili su različite stvari. Ima tu posuda napravljenih od betona, nakit od emajla, torbe, slikanje po staklu, dakle jedna prilično šarena paleta."

Na festivalu su posetioci mogli da vide i rod krompira lokalnih poljoprivrednika.

Festival krompira je između obišao i dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

„Mislim da je veoma važno da svako mesto ima svoju manifestaciju, dan kada se lokalno stanovništvo okuplja i prima goste. Bačke Vinograde smo upoznali po nadaleko poznatoj Trci magaraca, poslednjih 10 godina je to mesto gde se održava Dan nacionalnog jedinstva, ali od ove godine i mesto gde se održava Festival krompira, odajemo počast onima koji rade taj posao."

Manifestaciju je zatvorio nastup devojačkog hora i folklorne grupe Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" iz Bačkih Vinograda.

Bački Vinogradi
krompir
festival

Najnovije

17:57, Frissítve: 18:35

I najizdržljiviji su stigli na cilj

Tokom vikenda šetalište pored Palića bilo je u znaku trka. U organizaciji Ultramaratonskog saveza Srbije i Ultramaraton kluba „Paligo Palus“ održan je 17. Međunarodni ultramaraton na Paliću.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.

Sudar autobusa i automobila u Šapcu

Autobus koji je prevozio decu iz Futoga, koja su krenula na ekskurziji u Tršić, sudario se sa automobilom, rečeno je RTS-u u policiji. Kod desetoro dece i vodiča konstatovane su lakše telesne povrede u šabačkoj bolnici. Uhapšen je vozač automobila.

Moždano razmrdavanje u Bačkoj Topoli

Vojvođansko finale kviza „QuizNight“ na koji je došla 21 ekipa održano je u Bačkoj Topoli. Zabavna društvena igra sve je popularnija na našim prostorima.