Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Danas je u Bačkim Vinogradima sve bilo u znaku krompira

2021.07.04
18:21
2021.07.04
18:27
Forrás
Pannon RTV
U ovom mestu je održan Festival krompira. Manifestacija je u selu održana prvi put, a posetioci su se zabavljali uz takmičenja u kuvanju i raznim veštinama, odnosno kulturno-umetnički program.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

U seoskom parku petao se kuvao u više od 30 kotlića, a ekipe koje su se takmičile u kuvanju su isti posluživali sa mladim krompirom. Učesnici su rekli da priprema paprikaša od petla nije velika mudrost.

Žolt Žamboki, Kanjiža: „Pre svega, sastojci moraju da budu pripremljeni, dakle luk, beli luk i petao, koji bi trebao da bude dobrog kvaliteta, a onda počinjemo da kuvamo."

Ištvan Rafai, Bački Vinogradi: „Kuvao sam već puno „perkelta", ali još nikada od petla. Ovo je prvi put i videćemo kako će uspeti, žiri će reći da li jestivo ili ne, ali ja se nadam da će biti jestivo."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ekipe prijavljene na takmičenje u kuvanju, takmičile su se i u različitim veštinama, gde je krompir takođe imao glavnu ulogu. Na samom festivalu su organizovani i brojni prateći događaji.

Anastazija Kokai, predsednica civilne organizacije „Zrnca peska": „Čekali smo izlagače ručnih radova. Javilo se nekoliko njih iz Kaniže, ima pet-šest lokalnih izlagača, pripremili su različite stvari. Ima tu posuda napravljenih od betona, nakit od emajla, torbe, slikanje po staklu, dakle jedna prilično šarena paleta."

Na festivalu su posetioci mogli da vide i rod krompira lokalnih poljoprivrednika.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Festival krompira je između obišao i dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

„Mislim da je veoma važno da svako mesto ima svoju manifestaciju, dan kada se lokalno stanovništvo okuplja i prima goste. Bačke Vinograde smo upoznali po nadaleko poznatoj Trci magaraca, poslednjih 10 godina je to mesto gde se održava Dan nacionalnog jedinstva, ali od ove godine i mesto gde se održava Festival krompira, odajemo počast onima koji rade taj posao."

Manifestaciju je zatvorio nastup devojačkog hora i folklorne grupe Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" iz Bačkih Vinograda.

Bački Vinogradi
krompir
festival

Najnovije

Najčitanije

U sudaru u Kanjiži izgoreo automobil

Saobraćajna nezgoda dogodila se danas prepodne u Kanjiži. Jedno vozilo je zahvatio požar, a drugo je sletelo u jarak. Za sada nema informacija o povređenima.