Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Danas je u Bačkim Vinogradima sve bilo u znaku krompira

2021.07.04
18:21
2021.07.04
18:27
Forrás
Pannon RTV
U ovom mestu je održan Festival krompira. Manifestacija je u selu održana prvi put, a posetioci su se zabavljali uz takmičenja u kuvanju i raznim veštinama, odnosno kulturno-umetnički program.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

U seoskom parku petao se kuvao u više od 30 kotlića, a ekipe koje su se takmičile u kuvanju su isti posluživali sa mladim krompirom. Učesnici su rekli da priprema paprikaša od petla nije velika mudrost.

Žolt Žamboki, Kanjiža: „Pre svega, sastojci moraju da budu pripremljeni, dakle luk, beli luk i petao, koji bi trebao da bude dobrog kvaliteta, a onda počinjemo da kuvamo."

Ištvan Rafai, Bački Vinogradi: „Kuvao sam već puno „perkelta", ali još nikada od petla. Ovo je prvi put i videćemo kako će uspeti, žiri će reći da li jestivo ili ne, ali ja se nadam da će biti jestivo."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ekipe prijavljene na takmičenje u kuvanju, takmičile su se i u različitim veštinama, gde je krompir takođe imao glavnu ulogu. Na samom festivalu su organizovani i brojni prateći događaji.

Anastazija Kokai, predsednica civilne organizacije „Zrnca peska": „Čekali smo izlagače ručnih radova. Javilo se nekoliko njih iz Kaniže, ima pet-šest lokalnih izlagača, pripremili su različite stvari. Ima tu posuda napravljenih od betona, nakit od emajla, torbe, slikanje po staklu, dakle jedna prilično šarena paleta."

Na festivalu su posetioci mogli da vide i rod krompira lokalnih poljoprivrednika.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Festival krompira je između obišao i dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

„Mislim da je veoma važno da svako mesto ima svoju manifestaciju, dan kada se lokalno stanovništvo okuplja i prima goste. Bačke Vinograde smo upoznali po nadaleko poznatoj Trci magaraca, poslednjih 10 godina je to mesto gde se održava Dan nacionalnog jedinstva, ali od ove godine i mesto gde se održava Festival krompira, odajemo počast onima koji rade taj posao."

Manifestaciju je zatvorio nastup devojačkog hora i folklorne grupe Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" iz Bačkih Vinograda.

Bački Vinogradi
krompir
festival

Najnovije

18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!