Ugrás a tartalomra

Dani Debeljače

2023.09.30
11:51
2023.09.30
16:59
Forrás
Pannon RTV
Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.

Nekada je u južnobanatskom naselju mađarska svadbena trpeza bila nezamisliva bez fontoš kolača iz Debeljače. Meštani se trude da i dalje održavaju tradiciju pravljenja tipičnih specijaliteta za ovaj region.

Judita Kalanka, sekretar, Mađarski kulturno-umetnički centar Debeljača: „Pripremili smo se i za trodnevne Dane sela, pravili smo i za Dane sela, ali ne za prodaju, već da sada poklonimo. Iz Mesne zajednice krećemo sa konjskom zapregom, kao što smo to radili do sada, a i pre, kao što smo radili dugi niz godina."

Nekad su se konji držali u gotovo svakoj kući u Debeljači, a danas je to prošlost. Otac Ištvana Hlebeca je bio kovač, pa je tako u njemu ostala ljubav prema konjima.

Ištvan Hlebec, Debeljača: "Nekada je konj bio neophodan za mnoge stvari, sa njim su obrađivali zemlju, radili su s njim sve, ali mašine i savremeni svet su istisnuli konje, a sada ih drže samo oni koji ih vole."

Nijedan kulturni događaj u selu nije potpun bez učešća mladih folkloraša koji narodne igre uče od instruktorke folklora Čile Kovač.

Čila Kovač, učiteljica, instruktorka folklora, Debeljača: „Ideja je krenula iz kulturnog centra, a mi radimo sa decom na časovima slobodnih aktivnosti u školi, učimo ih folklornim igrama, tako da ove godine učestvuju učenici trećih i četvrtih razreda."

Tokom održavanja ove manifestacije Dani Debeljače, u selo dolaze gosti iz bratskih naselja. Debeljača i Balatonsabadi iz Mađarske održavaju takav odnos već 15 godina.

Laslo Agošton, osnivač, Udruženje prijatelja umetnosti “Talija”: "Odnos između dva naselja može da postoji samo ako nije sveden na poptuno formalni nivo, već se i na ličnom, prijateljskom i sadržajnom nivou održavaju kontakti, a ne samo na protokolarnom. Dakle, naše prijateljstvo je duboko i dugo. Prijateljstvo je možda najbolje okarakterisano činjenicom da svake godine nastojimo da budemo ovde, na molbu mojih prijatelja iz Debeljače, mi smo došli sa grupom odraslih i grupom dece."

Tokom Dana Debeljače, koje organizuje Udruženje žena “Pipač”, održavaju se i “Kukuruzijada” i Baću bal.

Dani Debeljače

Najnovije

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.