Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

Daniel Đivanović: brojne su nelogičnosti u novim propisima o registraciji vozila

2021.03.23
18:21
Forrás
Pannon RTV
Novi propisi vezani za registraciju vozila, rangiranja i sa tim u vezi novi nameti na luksuz stupaju na snagu 5. jula. O ovoj temi pitanja vladi uputio je danas Daniel Đivanović.

Republički poslanik Saveza vojvođanskih Mađara je obrazložio da je prosečna starost vozila u Srbiji 17 godina, u starije tipove nije ugrađen katalizator koji će uskoro biti obavezan, a čija je cena značajno viša nego što je vrednost samog vozila. Procenjuje se da zbog toga više stotina hiljada vozila neće moći da pređe tehnički pregled – upozorio je Đivanović. S druge strane, ova vozila značajno utiču na pogoršanje kvaliteta vazduha u Srbiji, dodao je. Međutim, u novim propisima ima mnogo nelogičnosti.

„Novi propisi u vezi registracije vozila nisu logični jer kategorije nisu ustanovljene po osnovu evropskih standarda, ili po godini proizvodnje, nego na osnovu registracije. To znači da se na vlasnike dva ista vozila, primenjuju različiti propisi. Dakle, oštrije uslove treba da ispuni onaj koji je vozilo registrovao nakon marta 2014. godine, mada su oba vozila proizvedena, recimo, 15. maja 2010. godine. Porez na luksuz na osnovu toga koliko kubnih centimetara ima vozilo, već godinama je upitno, i smatramo da ga treba promeniti, te porez na luksuz uspostaviti na osnovu drugih merila. Potrebno je da postoji razlika u korist novih vozila, ali je sada da razlika prevelika" rekao je Daniel Đivanović, republički poslanik (SVM) u Skupštini Srbije. 

Daniel Đivanović
registracija
vozila
skupština

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.