Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Deca u Hajdukovu takođe su dobila donaciju od Saveza "Rakoci"

2020.12.19
07:15
2020.12.19
07:20
Forrás
Pannon RTV
Savez "Rakoci" i Mađarski nacionalni savet đacima prvacima ove godine su donirali jednokratnu novčanu pomoć u vrednosti od deset hiljada forinti. Predškolska deca u vrtiću dobila su knjigu priča o kralju Matiji i čokoladu.

Takođe i ćerka Tinde Kolović iz Hajdukova, učenica prvog razreda, dobila je pomoć u iznosu od deset hiljada forinti. Rekla je da već znaju tačno što će kupiti od dobijenog iznosa.

"Sada od ove podrške koju smo dobili, moja devojčica već planira da će kupiti lepe male čizmice, pa će to sada potrošiti u tu svrhu." rekla je Tinde Kolović iz Hajdukova.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Mađarski nacionalni savet dugi niz godina sarađuje sa Savezom "Rakoci". Počevši od školske 2019/20 godine ovu podršku neće dobijati ​​samo mađarski đaci prvaci koja žive u dijaspori, već i svi vojvođanski učenici, koji se školuju na mađarskom nastavnom jeziku.

„Ovih dana biće dodeljeno 1286 stipendija koje Savez "Rakoci"dodjeljuje mađarskim učenicima u Vojvodini i mađarskim porodicama u Vojvodini. Šezdeset i osam učenika osnovnih škola prima ovu stipendiju." rekla je Iboja De Negri, član Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Osim đaka prvaka, pokloni su uručeni i predškolcima. Oni su mogli kući poneti čokoladu i knjigu priča o kralju Matiji. Ovim simboličnim poklonom Savez, zajedno s Mađarskim nacionalnim savetom, želi da podstakne decu predškolskog uzrasta i njihove roditelje da upišu dete u razred na mađarskom jeziku.

„Izbor mađarske škole je izuzetno presudna odluka za dete i zajednicu, jer na ovom opstaje ili se gasi mađarska budućnost. Dete koje ide u mađarsku školu u uzrastu od šest-sedam godina takođe će biti Mađar i kao odrasla osoba. U tu svrhu Savez "Rakoci" pokušava uticati i činiti i to sopstvenim sredstvima." rekao je Čongor Čaki, predsednik Saveza "Rakoci".

Otprilike 22.000 dece u Panonskoj niziji je dobilo podršku ove godine, od čega oko 2.000 u Vojvodini.

Hajdukovo
Rakoci savez
knjiga
deca

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon