Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Dečja pesma se orila Čokom

2020.10.17
19:19
Forrás
Pannon RTV
U ovom naselju u Banatu održan je Susret recitatora i govornika proze "Ištvan Č. Šimon". Takmičenje je organizovano u lokalnom Mađarskom kulturnom društvu "Ferenc Mora" za decu različitog uzrasta.

Na 6. Susretu recitatora i govornika proze "Ištvan Č.Šimon" prisustvovalo je oko 50 takmičara u sedištu Mađarskog kulturnog udruženja "Ferenc Mora" u Čoki, koji su izvodili dela vojvođanskih pjesnika.

Vilmoš Pap se jako radovao recitovanju jer, kako je rekao, napravio je šaljivu pesmu: „Recitovao sam pesmu Ištvana Domonkoša pod naslovom "Svedočanstvo" jer volim recitovati pesme. Radi se o tome da moje svedočanstvo nije sadržalo odličan uspeh u školi, pa se oko toga javlja pomalo nestašluka, pa se o tome radi. " rekao je Vilmoš Pap.

Mnogi su učenici odavno ljubitelji recitacije. „Recitovala sam od malena kada sam imala četiri ili pet godina. Zaista volim recitovati od Ferenca Fehera, Jolanke Kovač i drugih pesnika." rekla je Emeše Alač Varo.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Postoje učenici koji svake godine učestvuju u takmičenju. To dokazuje da je ovo takmičenje u Čoki veoma popularno među pesnicima.: "Većinom biram pesme koje su mi vrlo bliske i osećam da ih mogu preneti publici, odnosno one govore o mom domu, mojoj zemlji i ljubavi." rekla je Dominika Jakša.

Takmičenje je dobilo ime po pesniku Ištvanu Č. Šimonu, koji je bio predsednik i osnivač Mađarskog kulturnog udruženja "Ferenc Mora" u Čoki i veliki poznavalac područja Čoke.

"Jedan od ciljeva bio je promocija pesama, poezije i književnosti među decom i mladima. Takođe idemo na mnoga takmičenja kao članovi Mađarskog kulturnog udruženja "Ferenc Mora" i mislili smo da i kad nas organizujemo jedno takmičenje na koje možemo pozvati svoje prijatelje, pesnike koje susrećemo na drugim takmičenjima. " rekla je Livia Tot, organizator.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ovoga puta članovi žirija bili su Karolj Dudaš, književnik i novinar, Ilona Erdelji, penzionisana učiteljica mađarskog jezika i književnosti i Judit Verebeš, glumica u Senćanskom mađarskom kamernom pozorištu. Subotnjem događaju prisustvovali su, između ostalih, Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođansjih Mađara, Laslo Kormanjoš, predsednik opštinskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara u Čoki i Ibolja Olaj, član Odbora za obrazovanje Mađarskog nacionalnog saveta.

pesme
Čoka
Ištvan Č. Šimon
Aron Šutuš
Livia Tot

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.