Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Delegacija Bugarskog nacionalnog saveta posetila i Mađarsku medijsku kuću

2022.05.27
21:05
2022.05.27
21:13
Forrás
Pannon RTV
Delegacija Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine je posetila i Mađarsku medijsku kuću tokom boravka u Subotici. Gosti su se upoznali sa istorijom i detaljima funkcionisanja Panon RTV-a, lista „Mađar So" i nedeljnika „Het nap".
Pannon RTV/Raffai Csaba

Članove Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine i njihovu delegaciju u našoj medijskoj kući su primili Ištvan Bodžoni, direktor Fondacije Panonija, Edit Laslo, direktorica novinsko-izdavačke delatnosti „Het nap" i Erika Kabok, zamenica glavnog i odgovornog urednika u listu „Mađar So". Nakon neformalnog razgovora gosti su obišli redakcije i studije.

Zoltan Kozma, predsednik Odbora za informisanje, Mađarski nacionalni savet: „Delegacija Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine došla nam je u Suboticu. Mislim da smo im uspeli puno toga pokazati. Ovdašnji Mađari mogu biti ponosni na mnoge institucije. Bili smo u predškolskoj ustanovi „Vackor", Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku, bili smo i u Panon RTV-u, u listu „Mađar So", nedeljniku „Het Nap", Sinagogi, Gimnaziji za talentovane učenike „Kostolanji Deže" i Muzeju. Ove institucije, ove zgrade, ta mesta su sve središta Mađara, Vojvodine, na koje možemo biti ponosni. Video sam da se pripadnicima bugarske nacionalne zajednice to jako svidelo."

Pannon RTV/Raffai Csaba

Članovi bugarske delegacije su izvestili da su se pripadnici obe nacionalne zajednice morali suočiti sa sličnim poteškoćama kako bi ostvarili svoje interese.

Bratislav Stamenov, direktor Gimnazije „Sveti Ćirilo i Metodije", Dimitrovgrad: „U razgovorima tokom dana smo saznali o problemima s kojima se mađarska nacionalna zajednica suočavala u Vojvodini. Mogli smo da vidimo kako možemo rešiti probleme koje mi imamo. Uspostavili smo kontakt, razmenili mišljenja i ideje i nadamo se da ćemo nastaviti zajedničku saradnju na najbolji mogući način."

Pannon RTV/Raffai Csaba

Članovi delegacije koji su sada posetili Suboticu nisu bili samo iz redova Bugarskog nacionalnog saveta, već i istaknuti pripadnici bugarske nacionalne zajednice, kao i tamošnji novinari, kojima je poseta našoj medijskoj kući bila zanimljiva.

Aleksandar Dimitrov, glavni i odgovorni urednik Glas Presa: „Možemo puno da naučimo, svaki dolazak u Suboticu nam koristi. Nadam se da se ovoga puta možemo vratiti kući s puno iskustva i da ćemo barem mali deo onoga što smo ovde videli moći da primenimo u svom radu."

Dogovoreno je dalje produbljivanje saradnje između dva nacionalna saveta i dve nacionalne zajednice u budućnosti.

Bugarski nacionalni savet
Subotica
Panon RTV
Mađar So
Hét Nap
Zoltan Kozma
Mađarski Nacionalni Savet
Bratislav Stamenov
Aleksandar Dimitrov
Ištvan Bodžoni
Edit Laslo

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!