Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Delegacija Bugarskog nacionalnog saveta posetila i Mađarsku medijsku kuću

2022.05.27
21:05
2022.05.27
21:13
Forrás
Pannon RTV
Delegacija Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine je posetila i Mađarsku medijsku kuću tokom boravka u Subotici. Gosti su se upoznali sa istorijom i detaljima funkcionisanja Panon RTV-a, lista „Mađar So" i nedeljnika „Het nap".

Članove Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine i njihovu delegaciju u našoj medijskoj kući su primili Ištvan Bodžoni, direktor Fondacije Panonija, Edit Laslo, direktorica novinsko-izdavačke delatnosti „Het nap" i Erika Kabok, zamenica glavnog i odgovornog urednika u listu „Mađar So". Nakon neformalnog razgovora gosti su obišli redakcije i studije.

Zoltan Kozma, predsednik Odbora za informisanje, Mađarski nacionalni savet: „Delegacija Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine došla nam je u Suboticu. Mislim da smo im uspeli puno toga pokazati. Ovdašnji Mađari mogu biti ponosni na mnoge institucije. Bili smo u predškolskoj ustanovi „Vackor", Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku, bili smo i u Panon RTV-u, u listu „Mađar So", nedeljniku „Het Nap", Sinagogi, Gimnaziji za talentovane učenike „Kostolanji Deže" i Muzeju. Ove institucije, ove zgrade, ta mesta su sve središta Mađara, Vojvodine, na koje možemo biti ponosni. Video sam da se pripadnicima bugarske nacionalne zajednice to jako svidelo."

Članovi bugarske delegacije su izvestili da su se pripadnici obe nacionalne zajednice morali suočiti sa sličnim poteškoćama kako bi ostvarili svoje interese.

Bratislav Stamenov, direktor Gimnazije „Sveti Ćirilo i Metodije", Dimitrovgrad: „U razgovorima tokom dana smo saznali o problemima s kojima se mađarska nacionalna zajednica suočavala u Vojvodini. Mogli smo da vidimo kako možemo rešiti probleme koje mi imamo. Uspostavili smo kontakt, razmenili mišljenja i ideje i nadamo se da ćemo nastaviti zajedničku saradnju na najbolji mogući način."

Članovi delegacije koji su sada posetili Suboticu nisu bili samo iz redova Bugarskog nacionalnog saveta, već i istaknuti pripadnici bugarske nacionalne zajednice, kao i tamošnji novinari, kojima je poseta našoj medijskoj kući bila zanimljiva.

Aleksandar Dimitrov, glavni i odgovorni urednik Glas Presa: „Možemo puno da naučimo, svaki dolazak u Suboticu nam koristi. Nadam se da se ovoga puta možemo vratiti kući s puno iskustva i da ćemo barem mali deo onoga što smo ovde videli moći da primenimo u svom radu."

Dogovoreno je dalje produbljivanje saradnje između dva nacionalna saveta i dve nacionalne zajednice u budućnosti.

Bugarski nacionalni savet
Subotica
Panon RTV
Mađar So
Hét Nap
Zoltan Kozma
Mađarski Nacionalni Savet
Bratislav Stamenov
Aleksandar Dimitrov
Ištvan Bodžoni
Edit Laslo

Slične vesti

Najnovije

14:45

Uređivanje puteva u Kanjiži

Iz sredstava nadležnog Pokrajinskog sekretarijata u opštini Kanjiža obnovljeno je ukupno 6,6 kilometara atarskih puteva. U opštini svake godine nastoje da ostvare slične investicije – čulo se na konferenciji za medije.
15:21, Frissítve: 17:13

Vožnja motora sa oprezom

U Subotici je održana obuka o bezbednoj vožnji za vozače motora i motocikala. Na obuci je prisustvovalo oko 20 učesnika, mlađih i starijih bajkera koji već godinama voze.
15:05, Frissítve: 17:08

Proširenje jaslica

Dečji vrtić “Šumica” Predškolske ustanove “Naša radost” u Subotici biće proširen za 60 mesta. Za adaptaciju krila zgrade opština je izdvojila 9 miliona dinara, što je Pokrajina podržala sa dodatnih 6 miliona dinara.

Najčitanije