Ugrás a tartalomra
Pixabay/Illusztráció

Deli: Mora se osigurati konkurencija u evropskom vazdušnom saobraćaju!

2021.02.11
12:59
Forrás
Pannon RTV
Na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta izglasana je uredba o smanjenju iskorišćenosti aerodromskih vremenskih perioda.
Pannon RTV

"Pandemija kovid-19 je izazvala velike poteškoće u vazduhoplovnom saobraćaju, što je opravdalo donošenje zakona koji će pomoći vazduhoplovnim kompanijama da se oporave. Međutim, važno je da oni proporcionalno ne ograničavaju konkurenciju među vazduhoplovnim kompanijama," rekao je Andor Deli, poslanik u Evropskom parlamentu, član odbora za saobraćaj i turizam iz stranke Fides.

U normalnim okolnostima, zakonodavstvo Evropske unije zahteva od avio kompanija da svoje letove obavljaju po rasporedu, tj. da poleću i sleću na određene aerodrome u određenim vremenskim intervalima. Ako korišćenje jednog vremenskog perioda ne dostigne nivo koje je propisan zakonom, avio prevoznik može izgubiti, a drugi ga može steći. "Međutim, pandemija kovid-19 je nadjačala ovaj zakon. Prošlog proleća su zakonodavci obustavili zahteve koji se odnose na vremenske intervale kako bi sprečili takozvane „avione duhove" koji lete bez putnika", rekao je zastupnik u Narodnoj stranci.

S obzirom na to da epidemiološka situacija i dalje ograničava putovanja, Evropska komisija stavila je na razmatranje još jedan predlog. To ne predviđa potpunu suspenziju prethodnog ograničenja koji na snazi ​​do kraja marta, ali značajno smanjuje obavezu korištenja prava poletanja. Međutim, to bi nesrazmerno narušilo konkurenciju između avio prevoznika, zbog toga su Evropski parlament i države članice Unije izmenili predlog Komisije. „Naravno, ne sporimo da i dalje postoji potreba za pomaganjem vazduhoplovnim kompanijama na ovaj način, ali to ne može da traje godinama, kao što predlaže Komisija. Moramo se što pre vratiti u normalu kako bismo osigurali konkurenciju u vazdušnom saobraćaju. To je takođe u interesu evropskih građana", naglasio je Deli. 

Andor Deli
avion
konkurentnost

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije