Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Deli: Srbija strpljivo čeka svoj red, istrajna je na putu evropskih integracija

2021.09.15
18:47
Forrás
Saopštenje
Primarni razlog sporosti je taj što skeptici proširenja namerno odlažu odluke i pozivaju se na razne razloge i interese unutrašnje politike, kaže evroposlanik iz redova Fidesa.

Na današnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ocenila stanje u Uniji. Rekla je da ćemo, ako ulažemo u budućnost Zapadnog Balkana, ulagati u budućnost Evropske unije. Ursula fon der Lajen je najavila da će uskoro posetiti regiju i da će doneti vesti iz Brisela, posebno mladim ljudima koji još uvek veruju u budućnost Evropske unije. Takođe je naglasila kako će EU povećati privrednu podršku regiji, vrednost novog ekonomskog i investicijskog plana biće jednaka trećini bruto društvenog proizvoda regije.

U svom pisanom saopštenju evroparlamentarac iz redova Fidesa, Deli Andor je naglasio: „Za procenu stanja Evropske unije je izuzetno važna činjenica koliko uspešno Evropska unija ostvaruje svoje interese na globalnoj političkoj sceni. Nažalost, moramo videti da Evropa gubi uticaj na pojedinim područjima. Međutim, Zapadni Balkan je deo sveta u kojem bi Evropska unija mogla brzo i lako ojačati svoju poziciju ubrzanjem proširenja."

Poslanik u Evropskom parlamentu poreklom iz Vojvodine je naglasio: „Da bi Evropa bila snažan igrač na svetskoj političkoj sceni, posebno kod svoje kuće, odnosno u Evropi mora biti jaka. Svaki dosadašnji talas proširenja doneo je novu energiju i zamah. Proširenje na države srednje i istočne Evrope nije samo stvorilo unutrašnje jedinstvo Evrope, već je učvrstilo i njen globalni položaj. Proširenje na Zapadnom Balkanu, pod vodstvom Srbije, ključne zemlje u regiji, učinilo bi isto. Ova država kandidatkinja strpljivo čeka svoj red i istrajna je na putu europskih integracija, uprkos činjenici da će se sledeće godine navršiti decenija, kako ima status kandidata i nažalost još uvek se ne nalazi na kraju pristupnog procesa."

"Primarni razlog sporosti je taj što se skeptici proširenja stalno skrivaju iza određenih kriterijuma postavljenih tokom pristupnih pregovora, namerno odlažući strateške odluke pozivajući se na različite razloge i interese unutrašnje politike. Ali vreme ističe! Nadam se da ćemo u sledećem govoru, gde ćemo zumirati rezultate rada, čuti odlučnije političke stavove ", zaključio je Deli.

Andor Deli
evropska integracija

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije