Ugrás a tartalomra
Facebook/Deli Andor

Deli: ubrzati prelazak granica

2021.07.10
15:16
2021.07.10
20:04
Forrás
Pannon RTV
Jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu je da zemlje u procesu pridruživanja usaglase rad graničnih službi sa zemljama EU, što će ubrzati prelazak granica – rekao Andor Deli u video poruci.

Poslanik u Evropskom parlamentu poreklom iz Vojvodine je na zahtev Slovenije, kao predsedavajućeg Saveta Evrope govorio na konferenciji posvećenoj saobraćajnom povezivanja između Evropske unije i Zapadnog Balkana. Izjavio je: čekanje na graničnom prelazu u zagrejanom vozilu je nešto što još uvek zagorčava život građana Zapadnog Balkana, a među njima i vojvođanskim Mađarima. Andor Deli je dodao da Transportna zajednica koju su osnovale zemlje EU i države Zapadnog Balkana već intenzivno izrađuje stručne planove u vezi modernizacije graničnih prelaza. Zemlje u procesu pridruživanja, poput Srbije, Albanije i Severne Makedonije već su počele uzajamni proces usaglašavanja i olakšavanja uslova putovanja.

„Možda zvuči idealistički, ali smatra da je samo tako moguće rešiti ovu situaciju, ukoliko izgradimo međusobno poverenje. Međusobno poverenje, opet, možemo postići saradnjom, koordinacijom i uzajamnim razumevanjem. Ukoliko koristimo norme koje su prihvaćene u svim zemljama, nezavisno od toga da li je reč o zemlji članici Unije, ili o zemlji u procesu pridruživanja. Stabilnost i bezbednost Evropske unije i regiona Zapadnog Balkana tesno su povezani. Zaštita naših granica i bezbednost naših građana su veoma važne vrednosti bez kojih nije moguće garantovati slobodno kretanje ljudi."

Deli Andor
granica
ubrazti
prelazak
pridruživanje

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.