Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Demokratija

2021.06.01
23:16
2021.06.01
23:27
Forrás
Pannon RTV
Novosadsko pozorište i Beogradsko dramsko pozorište spremili su zajedničku produkciju. Novosadska premijera predstave „Demokratija" biće 4. juna, najavljeno je na konferenciji za medije.

Prva premijera predstave „Demokratija" održana je 15. maja u Beogradu, a novosadska premijera zakzana je za 4. jun. Nova predstava je zajednički produkcijski poduhvat Beogradskog dramskog pozorišta i Novosadskog pozorišta. U oba teatra izuzetno su zadovoljni zajedničkim radom.

„Proces je bio lak, jer je reditelj imao jasnu zamisao,  a sve kolege sa kojima smo radili, voljni da to sprovedu. Tako da je predstava nastala iz jedne velike ljubavi i zajedništva i uopšte nemam osećaj da je nešto bila prepreka" kaže Ivana Nikolić, glumica Beogradskog dramskog pozorišta.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Novosadsko pozorište predstavljali su glumci Arpad Mesaroš i Gabor Pongo. Arpad Mesaroš u predstavi igra Petrovića, koji je ministar policije u nekoj potpuno beznačajnoj zemlji. Predstava se igra na srpskom jeziku.

„Kada je reč o ovim stvarima, kao što je akcenat, te logičko naglašavanje pojedinih reči, moram da budem jako skoncentrisan. S te tačke gledišta, morao sam da radim dvostruki posao, ali to ne kažem da bih se žalio, jer je jako vredelo i bio mi je izazov koji je predamnom otvorio nove vidike" rekao je Arpad Mesaroš, glumac Novosadskog pozorišta.

Pannon RTV/Bognár Róbert

U delu „Demokratija" Josifa Brodskog i na osnovu njega pripremljene predstava možemo da dobijemo odgovor na značenje demokratije – kaže reditelj Veljko Mićunović.

„Da li je demokratija danas u tom segmentu zloupotrebljena, i ostala na nekom nivou utopije koju sam pomenuo i koju Brodski toliko pominje."

 

Pannon RTV/Bognár Róbert

Svako pozorište zastupa različite vrednosti. Cilj je da Novosadsko pozorište upozna beogradske vrednosti, a i da u glavni grad dospeju naša razmišljanja – naglasio je Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta.

„Ova produkcija je i ulaznica, ulaznica u jednu mrežu koju čine značajna pozorišta zapadnog Balkana, mrežu od Makedonije do Slovenije, od Bosne do Novog Sada".

Može se očekivati da će se saradnja između dva pozorišta nastaviti, jer je zajednički rad bio izuzetan – čulo se na konferenciji za medije.

Novosadsko pozorište
Beogradsko dramsko pozorište
Veljko Mićunovi
Arpad Mesaroš
Ivana Nikolić

Slične vesti

Najnovije

15:08, Frissítve: 16:23

Situacija sa migrantima i dalje nepromenjena

Šuma na periferiji Subotice, na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom, i dalje je puna migranata. Meštani se više ni ne usuđuju da odu do nekada popularnog mesta za izlet, koje se prostire na velikoj površini.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.