Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Do sredine septembra će se znati da li će opozicija bojkotovati predstojeće parlamentarne izbore

2021.07.16
18:33
Forrás
Pannon RTV
Referendum o ustavnim promenama mogao bi se održati u Srbiji još tokom ove godine. Parlamentarna odluka o tome mogla bi biti donešena na jesen, nakon čega će biti organizovan referendum. Promena ustava je možda posledica pristupanja Evropskoj uniji.

O ovoj temi je govorila Elvira Kovač u našoj emisiji pod nazivom "Subjektivno". Prema potpredsednici republičkog parlamenta, prevremeni izbori u zemlji će se verovatno održati sledećeg proleća. Trenutno se odvija dijalog između vladajućih i opozicionih stranaka o uslovima pod kojima će se održati glasanje. Cilj je izbeći bojkot i održati glasanje na demokratski način koji je prihvatljiv za sve. Do sredine septembra će se znati da li će se takvo rešenje pronaći, dodala je političarka iz SVM-a. Kovač je dodala da je to znak, da se reč bojkot, nije mogla čuti tokom poslednjeg sastanka koji je trajao dan i po. Savez vojvođanskih Mađara učestvuje u dijalogu i ima za cilj da osigura da prava manjina ne budu ugrožena.

„Učestvovanje nacionalnih manjina je izuzetno važno, i sama sam više puta naglasila, da pored toliko modifikacija ili razmišljanja ili planiranja, manjine moraju i dalje biti na dnevnom redu i ne smemo ih zaboraviti. Svaka promena, koja se vrši u pravcu većih političkih partija u Srbiji, bi im moglo olakšati ulazak, na primer, kao kada su prošle godine smanjili izborni cenzus sa pet posto na tri, istovremeno treba pratiti kako to utiče na manjinske stranke. Zbog toga se ne smeju dovesti u neugodan ili negativan položaj."

Elvira Kovač
SVM
bojkot
opozicija

Najnovije

15:55, Frissítve: 16:01

Velika investicija stiže u Mađarsku

Najavili su najveću investiciju Mađarske do sada. Kineska kompanija „Contemporary Amperex Technology Co. Limited" (CATL), najveći svetski proizvođač akumulatora, u Debrecinu osniva svoju drugu evropsku fabriku.
17:06, Frissítve: 17:14

Ne odlaze dok ne dođe do napretka u pregovorima

Subotički traktoristi i dalje uporno nastavljaju borbu za ispunjenje svojih zahteva, a noć su proveli u blizini Gradske kuće. Poljoprivrednici očekuju povoljan razvoj situacije i napredak u pregovorima, a do tada se neće pomerita sa svojih sadašnjih
16:39

U Kini otkriven novi virus

Pretpostavlja se da je virus, koji izaziva, između ostalog, povišenu temperaturu, umor, kašalj, gubitak apetita i bolove u mišićima, prešao na ljude sa životinja.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.