Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Do zore se plesalo u „Nepkeru"

2020-01-26
20:29
2020-01-26
20:39
Forrás
Pannon RTV
Tradicionalni susret osoba koje imaju ulogu starog svata na venčanjima, kao i bal narodnih nošnji održan je u Mađarskom kulturnom centru „Nepker", gde je bila prava svadbarska atmosfera.

Cilj susreta je da se neguju svadbarski običaji, tradicija, i istovremeno i da ih predstave.

Tradicionalni bal narodnih nošnji i susret starih svata bio je prilika da brojna pubika ove godine  vidi običaje bačke svadbe. Ukupno 23 stara svata stiglo je iz svih krajeva Vojvodine i Mađarske. Za podizanje raspoloženja bila je zadužena grupa „Ifik" iz Čantavira.

Svaki stari svat predstavio je po jedan običaj koji se vezuje za svadbenu ceremoniju.

Gosti su plesali čitave noći. Surpuga Janoša Pataija stigla je iz mađarskog grada Balatonasalaš i odlično se osećala: „Vidim da je sloga, zajedništvo ovde malo bliskije nego kod nas u Mađarskoj."

Janoš Latak je stari svat u Budimpešti, poreklom iz Seksarda, tako da tamošnje običaje nastoji da populariše i u glavnom gradu Mađarske: „Veoma mnogo stihova sam ispisujem kako bi odgovarali redu vrednosti 21. veka. Suština je tradicija, ovaj posao starog svata koji se oslanja na 800 godina prošlosti."

U pravoj svadbi stari svat je neophodan jer on čini pravu svadbu, on svakoga postavlja – objašnjava Janoš Šoš, organizator. Ove godine po prvi put je došao red na predstavljanje tradicionalne bačke svadbe: „To znači da su odvojene kuća neveste i kuća mladoženje. Posebni orkestri, odvojeni stari svati. Mladoženja će ka  mladinoj kući poslati buket koji će poneti devojke koje nose cveće, stari svat to najavljuje, a mlada vraća mladoženjin buket, onda sledi prosidba, kada se to odigralo kod mladine kuće, onda se ona oprašta."

Članovi plesne grupe „Silaj" Mađarskog kulturnog centra „Nepker" prikazali su svadbene igre iz Horgoša i okoline – rekao je Karlo Rumenjaković, voditelj grupe. „Prikazaće tok svadbe, počevši od priprema mlade i mladoženje, preko crkvene ceremonije, do veselja koje traje do zore, to je sve u koreografiji."

Najmlađi učesnik bio je 11-to godišnji Dominik Đemant. „Meni se jako dopada uloga starog svata, jer dobra zabava, dobra muzika i dobro je što sve to mogu da proživim kao stari svat."

Sve popularnije su i žene u ulozi starog svata. Nikoleta Bažo iz Čantavira ima 16 godina i ove godine je prvi put učestvovala na ovom susretu. Tako je ostvarila dečiji san. „Volim da uveseljavam ljude, od pete godine sam na pozornici."

Susreti ljudi koji imaju ulogu starog svata su pre svega prilika za druženje, ali daju mogućnost i za to da jedni od drugih vide zanimljive običaje.

Nepker
Subotica
susret
narodne igre
svadba

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.