Ugrás a tartalomra
Panon RTV

Dobar prinos, dobra otkupna cena – počela žetva ječma

2021.06.23
13:37
2021.06.23
17:30
Forrás
Panon RTV
Očekuje se da će prinosi biti oko 3,5-4,5 tona.

Osim vremenskih uslova, na ovogodišnji prinos uveliko su uticali agrotehnika i đubrenje, rekao je Mikloš Guljaš, proizvođač iz Oroma, koji je predao svoj rod kad smo mi bili na licu mesta.

"Prinosi se razlikuju, negde su veći a negde manji, ali na to je najverovatnije uticalo i veštačko đubrivo kojim se može povećati prinos. Dakle, ko nađe dobar način, rod je veći. U mom slučaju, ulaganje je bilo tako osrednje, a takođe sam dobio i takav prinos."

U oromskoj ataru žetva žitarica je započela pre nekoliko dana. Trenutna otkupna cena iznosi 20 dinara po kilogramu, dok je prinos koji je do sada skinut sa njiva bio između 3,5 i 4,5 pola tone po jutru.

Panon RTV

Bertalan Vajda, kupac: "Mislim da je to vrlo dobar prinos, blizu je rekordu. Poslednjih 7-10 dana suše, koja je bila, takođe je ostavilo traga na ječmu, jer zrna nisu lepa i krupna, već su malo smežurana, i ovo se odražava i na njenu specifičnu težinu, koja je manja za 8-10 posto nego što bi se očekivalo."

Kupac je dodao da u poslednjih nekoliko godina većina proizvođača sadi ječam, a ne pšenicu. Jedan od razloga za to bila je otkupna cena, a ječam takođe zahteva nešto manje ulaganja od pšenice.

ječma
žetva
prinos
otkupna cena

Slične vesti

Najnovije

15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.
14:48, Frissítve: 16:49

Migranti ne odustaju

Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.
17:13, Frissítve: 16:47

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.