Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Dobar rod letnjeg voća

2019-07-17
18:55
2019-07-17
19:08
Forrás
Pannon RTV
Uprokos lošim vremenskim prilikama, u severnobačkom peščaru dobar je letnji rod voća.

Cene su ipak više nego u ovo doba prošle godine. U okolini Bačkih Vinograda i Hajdukova upravo teče pečenje rakije. Nektar je već skuvan od jabuka preostalih od prošle godine, dok kajsija i šljiva upravo vreju u komini.

Voće sazrelo na području severne Bačke uvek je slađe i ukusnije nego ono sa drugih područja. Saša Zenković, koji u centru Hajdukova prodaje dinje kaže da svoju robu nalazi isključivo u okolini. „Lubenice su odavde sa Hajdukova i Šupljaka. Kupuju ljudi, ko voli, nosi. Kada je toplije, više se kupuje. Kilogram lubenice je 40, a dinje 50 do 70 dinara."

Proizvođači iz Hajdukova od kuće prodaju šljive, kajsije i breskve. Katalin Sabo zadovoljna je ovogodišnjim rodom: „Rodilo je jako mnogo breskve, ali je sitna, jer je bilo jako mnogo roda na drvetu. Ukus je dobar, jako je fina. Slatke su i breskva i kajsija. Kajsija je 50 do 60 dinara, za kominu je 40 dinara. Breskva je od 50 do 80 dinara."

Na Hateleš putu koji od Bačkih Vinograda vodi ka graničnom prelazu mnogo mađarskih kupaca kupuje lepo voće sa peska. U Bačkim Vinogradima od neposrednih proizvođača može se kupiti prvoklasno voće po proizvođačkoj ceni. Kilogram slatkih šljiva je 60 dinara, nektarina 100 dinara, a toliko koštaju i prvoklasne breskve koje imaju žuto ili belo meso. Naravno, velika je i ponuda rakija, od jabuke košta 500 dinara po litri, od kajsije se prodaje za hiljadu dinara.

Andraš Kovač je proizvođač iz Bačkih Vinograda i veći deo svojih kajsija je prodao, od onog što je ostalo peći će rakiju. „Jedna sorta je sada dozrela, onda dolaze one za seme, za kompot. Za ovogodišnju rakiju je već sve pripremljeno, samo je treba ispeći."

U Bačkim Vinogradima uveliko teče pečenje rakije. Vri komina, i priprema se rakija od kajsije. Najvažnije je stalno održavanje vatre i stalna pažnja, pokazao je našoj ekipi Laslo Feher, koji je upravo poslovao oko kazana od 200 litara. Kaže, odlična će biti ovogodišnja rakija od kajsije: „Bilo je jako sunčano, i zato je dobar sadržaj šećera. Od količine zavisi koliko rakije će biti. Od kazana od 200 litara, izađe oko 30 litara votke, ukoliko je 10 gradi, dakle to je pola, onda će biti 15 litara rakije od jednog kazana."

Pečenje rakije podrazumeva i ozbiljan fizički rad i tokom letnjih vrelina to uopšte nije lak posao. Posebno, ako povremeno treba da se proba.

voće
Nektar
Bački Vinogradi
Hajdukovo
Bačka
lubenica
dinja
kajsija

Slične vesti

Najnovije

20:31, Frissítve: 20:37

Božićna radionica za decu

Na božićnoj kreativnoj radionici, koja je upriličena u maloj sali Doma kulture “Atila Jožef” u Debeljači, okupio se velik broj dece i roditelja.

Najčitanije

Avanturistički izlet i pokloni

Nesvakidašnje putovanje sa Deda Mrazom je upriličeno danas, Železnice Srbije su pokrenule kompoziciju u novogodišnjem ruhu na liniji Subotica-Palić.