Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Dobro rodili vinogradi u Bačkim Vinogradima

2019-09-04
20:35
Forrás
Pannon RTV
Zahvaljujući povoljnom vremenu berba grožđa se ove godine dešava tri nedelje ranije nego uobičajeno.

Sunčano vreme pogoduje grožđu, te je berba započela pre uobičajenog vremena. Poljoprivrednici su uspeli da zaštite biljke od bolesti, a dobro vreme povoljno utiče na kvalitet. Grozdovi su lepo popunjeni u Bačkim Vinogradima. Gašpar Lodi se takođe priprema za berbu. Uglavnom gaji grožđe za vino, italijanski rizling, rajnski rizling, kaberne sovinjon i frankovku. Tokom cvetanja se borio sa biljnim bolestima. Kaže da kod najmlađih sorti ima male štete zbog biljnih bolesti, ali su ih suzbili čim su se pojavile tak oda nije došlo do veće štete.

Andor Fekete gaji italijanski rizlong, frankovku i merlo na hektaru vinograda. Količina je srednje dobra zbog prošlogodišnjeg mraza. Vremenske prilike su pogodovale rodu, nivo šećera je optimalan te će berba započeti 2-3 nedelje pre proseka. On objašnjava da kvalitet vina ne odrežuđuje samo nivo šećera već i kiselost na koju takođe treba jako da se pazi i da se pravovremeno skine kako bi vino bilo prvorazredno.

U Bačkim Vinogradima se berbanski dan održava 14. septembra, kada će biti upriličen susret vinogradara i vinara koji će razmenjivati svoja iskustva.

Bački Vinogradi
vinogradi

Slične vesti

Najnovije

20:19

Fudbalsko ludilo u Mužlji

U Fudbalskom klubu "Lehel" u ovom banatskom selu, treninzi sa najmlađima počeli su pre pola godine, a broj dece koja igraju fudbal se već popeo na sto. Među njima je i dosta devojčica.

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.