Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Dobro rodili vinogradi u Bačkim Vinogradima

2019-09-04
20:35
Forrás
Pannon RTV
Zahvaljujući povoljnom vremenu berba grožđa se ove godine dešava tri nedelje ranije nego uobičajeno.

Sunčano vreme pogoduje grožđu, te je berba započela pre uobičajenog vremena. Poljoprivrednici su uspeli da zaštite biljke od bolesti, a dobro vreme povoljno utiče na kvalitet. Grozdovi su lepo popunjeni u Bačkim Vinogradima. Gašpar Lodi se takođe priprema za berbu. Uglavnom gaji grožđe za vino, italijanski rizling, rajnski rizling, kaberne sovinjon i frankovku. Tokom cvetanja se borio sa biljnim bolestima. Kaže da kod najmlađih sorti ima male štete zbog biljnih bolesti, ali su ih suzbili čim su se pojavile tak oda nije došlo do veće štete.

Andor Fekete gaji italijanski rizlong, frankovku i merlo na hektaru vinograda. Količina je srednje dobra zbog prošlogodišnjeg mraza. Vremenske prilike su pogodovale rodu, nivo šećera je optimalan te će berba započeti 2-3 nedelje pre proseka. On objašnjava da kvalitet vina ne odrežuđuje samo nivo šećera već i kiselost na koju takođe treba jako da se pazi i da se pravovremeno skine kako bi vino bilo prvorazredno.

U Bačkim Vinogradima se berbanski dan održava 14. septembra, kada će biti upriličen susret vinogradara i vinara koji će razmenjivati svoja iskustva.

Bački Vinogradi
vinogradi

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije