Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Dodeljena priznanja Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara

2019.01.26
15:43
2019.01.26
16:29
Forrás
Pannon RTV
U okviru centralne proslave Dana mađarske kulture u Senti dodeljena su priznanja za životno delo, plakete i zlatna plaketa osnovane od Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara.

Povodom Dana mađarske kulture širom Vojvodine su organizovane manifestacije a priznanja su se i ove godine tradicionalno dodeljivale na centralnoj proslavi.

Nagradu Drvo života Kulturni savez vojvođanskih Mađara dodeljuje kao priznanje za istaknuto vojvođansko životno delo. Ovogodišnja priznanja Drvo života dobili su: horski dirigenti Margit Besedeš i Đenđi Vendel, sakupljač narodnih pesama Konja  i fotoreporter Maćaš Nemet.

“Nije uspostavljen poseban kuratorijum, već predsedništvo saveza donosi odluku na osnovu pristiglih preporuka kulturnih udruženja, pojedinaca, opština i javnih institucuja“ rekao je predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Aron Šutuš.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Svečani govornik večeri ove godine bio je Arpad Janoš Potapi državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske: “Očuvanje kulture i nacionalnog identiteta i danas je pitanje našeg postojanja. Naša sudbina je u našim rukama. Da li ćemo naučiti našu decu mađarskoj reči, možemo li održati naše škole, da li se držimo naših pesama, tradicije u ukusa.”

Svečanost je upotpunio nastup Franjevačkog omladinskog hora "Kapistran" iz Novog Sada. Objavljeni su rezultati konkursa Lepa mađarska knjiga Vojvodine 2018. Nagradu za 2018. godinu dobio je Geza Ric za album “Peripheria”.

kulturni savez vojvođanskih Mađara
Dan mađarske kulture
Aron Šutuš
Arpad Janoš Potapi

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon