Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Dodeljena priznanja od strane Saveza skauta

2022.02.27
20:43
Forrás
Pannon RTV
Skauti, vođe skauta, nekadašnje istaknute ličnosti u Vojvodini među skautima i simpatizeri skauta su dobili priznanje od strane Saveza skauta vojvođanskih Mađara.

Na svečanosti u Mužlji, koja je održana posle generalne skupštine Saveza, dodeljene su plakete za 14 pojedinaca u više kategorija.

Generalna skupština Saveza skauta vojvođanskih Mađara održana je u Mužlji u kolegijumu „Emaus", gde je nakon čitanja izveštaja skautskih organizacija, izabrano novo rukovodstvo. Ferenc Gabona, predsednik, Savez skauta vojvođanskih Mađara: „Savez skauta vojvođanskih Mađara ima sedmočlano predsedništvo. Od članova predsedništva, njih četvoro su ujedno i predsednici skautskih okruga. Oni su stalni članovi predsedništva, njih biraju skautski okruzi i oni ulaze u predsedništvo. Tri člana predsedništva su izabrana i danas. Od kojih su dva stara i jedan novi član predsedništva. Danile Mađar je izabran ponovo na isto mesto na kojem je bio. Umesto potpredsednice u odlasku Žužane Farkaž izabrana je Dora Sabo. Na funkciji predsednika je ostala moja malenkost. "

U Vojvodini trenutno ima 350 skauta. Na generalnoj skupštini je pored 12 skautskih grupa još tri je dobilo zeleno svetlo za osnivanje. Tako će Savez imati 15 skautskih ekipa. Kanjiža je takođe među novim skautskim ekipama. Imre Leopold, komadant skautske ekipe „Janoš Hunjadi", Kanjiža: „U 2020. godini smo počeli da radimo sa šest malih skauta. Zatim smo u 2021.godini otvorili vrata za prijem novih članova, tako da je povećan broj članova, tako da se moglo pristupiti formiranju dva nova odreda. Dakle, po prvi put u 2020. godini smo formirali odred „Golubova", a tokom prošle godine smo uspeli da proširimo članstvo i organizujemo novi odred „Orgulje" i odred „Tobzoška". Tako se trenutno skautski posao u Kanjiži odvija kroz tri odreda sa ukupno17 ljudi."

Pannon RTV/Lukács Attila

Na svečanosti, koja je održana posle generalne skupštine, dodeljena su priznanja Saveza skauta vojvođanskih Mađara. Svečanost je započela zajedničkom molitvom. Dodeljeno je 14 priznanja. Priznanje je dodeljeno i Jeneu Hajnalu, predsedniku Mađarskog nacionalnog saveta: „Ovo priznanje Saveza skauta vojvođanskih Mađara nosi ime „Pal Teleki", a ko zna ili je poznavao prošlost, istoriju, nasleđe koje se vezuje za ime Pala Telekija, koje se odnosi i na Savez skauta, takođe smatram da nema veće časti posebno za pojedinca, kao što sam ja, koji nije član skauta i rad organizacije prati sa strane. A u isto vreme vidi se koliko je sve ovo važno što se ovde događa."

Judit Pirićne Sabo, šefica Kancelarije državnog sekretarijata za nacionalnu politiku premijera Mađarske, je dobila priznanje. Kako je rekla, skautska aktivnost je vrlo važno, jer se to iskustvo koje se dobije u slobodno vreme temelji na takvom sistemu vrednosti koji uvažava nacionalne i hrišćanskih vrednosti. To je čast za mene. Prvo sam bila iznenađen, jer nisam skaut, i nisam direktno bila uključena u veoma značajan rad skauta. Ali, u svakom slučaju, zahvaljujem se za ovo priznanje. Mislim da se to uglavnom odnosi na aktivnosti koje sprovodim pod pokroviteljstvom Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku. Zahvaljujem vam se u ime Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku. Jer su subvencije i pomoć moguće samo kroz Državni sekretarijat."

 „Prvi mađarski skaut" Laslo Kralik je bio učitelj pijarista koji je u biltenu Zrenjaninske gimnazije za školsku 1909/10 objavio mađarski prevod knjige pod nazivom „Veština skauta za dečake" autora Baden-Povela. On je pokrenuo pokret skauta u Mađarskoj. Nakon duge pauze, 1989. godine, u Mužlji je osnovan prvi skautski odred „Turul", i ponovo je pokrenuta skautska priča u Vojvodini.

Savez skauta
Judit Pirićne Sabo
Jene Hajnal

Slične vesti

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!