Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dodeljene nagrade Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara

2020-01-26
08:15
2020-01-26
15:04
Forrás
Pannon RTV
Centralnu vojvođansku svečanost u Senti povodom Dana mađarske kulture zatvorila je ceremonija dodele nagrada, gde su uručene nagrade za životno delo, plakete i zlatne plakete.

Nagrađene su uzorne životne karijere. Dodeljene su i nagrade Lepe mađarske knjige Vojvodine.

Na centralnoj vojvođanskoj svečanosti upriličenoj u kulturnom centru u Senti govorila je Judit Pirićine Sabo, šef odeljenja Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske o bratstvu i održavajućoj moći mađarske kulturne zajednice: “Današnji dan donosi poruku da poverenje i danas ima osnovu. Da će aktivnost zasnovana na našim čvršćim odnosima, da pomognemo jedni drugima sa nadom u budućnost, ponovo podići našu naciju.”

Nagrade za životno delo primili su: Bela Čorba, bračni par Milanovič, Olga Krekić i Eta Šivegeš.  Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara: “Opet je bila teška odluka, mogu reći da nominacije nosimo napred, one ostaju žive i nisu menjane za nagradu.”

Zlatnu plaketu primio je režiser Andraš Pataki, direktor pozorišta Šopron, koji je ovom prilikom izjavio: “Prenosimo nešto što smo lako ili teško dobili od svojih prethodnika. Ovaj kontinuitet igra veoma važnu ulogu, da bismo to preneli svojoj deci, možemo preneti svoje misli, svoje stavove, svoj pogled na svet.”

Dobitnici plaketa su: istraživač lokalne istorije Ištvan Čonti iz Čoke, novinar, višestruko nagrađivan pripovedač i voditelj radionice narodnih bajki Otilia Konja-Kovač iz Mužlje, organizator zajednice i kulture, voditelj udruženja Nađ Roža iz Utrina, organizator zajednice i kulture Jožef Klenanc iz Bogojeva i primenjeni umetnik Valeria Šebek iz Subotice.

Tokom večeri dodeljene su i nagrade Lepe mađarske knjige Vojvodine. Najlepša publikacija ove godine je knjiga “U bistrou Vidikovac” autora Balaža Selešija.

kulturni savez vojvođanskih Mađara
nagrade
Senta

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.