Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Događaji iz '56. godine ujedinili mađare

2019.10.23
12:43
Forrás
Pannon RTV
Polaganjem venaca i svečanim programom u Senti obeležena godišnjica Revolucije i borbe za slobodu 1956. godine.

Pored opštinskog rukovodstva, na proslavi jednog od najvažnijih trenutaka mađarske istorije u 20. veku, prisustvovali su predstavnici lokalnih stranaka, rukovodioci ustanova, kao i srednjoškolci.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Sećanje na Revoluciju i borbu za slobodu ‘56. godine, počelo je polaganjem venaca na spomen-ploču dr Martona Rajkija, pravnika i advokata rođenog u Senti. On je bio jedini advokat, žrtva revolucije, koji je nakon suzbijanja borbe za slobodu osuđen na smrt. Pogubljen je 1959. godine.

Na komemoraciji je govorio Tibor Pataki, potpredsednik Skupštine opštine Senta. On je istakao da je Rajki izuzetan primer Mađara 20. veka: „Posle teške komunističke diktature, mađarski narod, mađarska nacija je rekla ne, i to je pokazala celom svetu. Crvena armija, koja je prošla kroz Berlin, koja je bila kod Kurska i Staljingrada, napustila je Budimpeštu zbog omladine. Mađarska nacija se zapravo tada ujedinila. Želela je slobodu i zbog toga je to jedna od najlepših revolucija u poslednjih nekoliko vekova, a ne samo u 20. veku."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Komemoracija je nastavljena u Domu kulture. Predsednik opštine Rudolf Čegledi je u svom govoru naglasio da je želja za slobodom ujedinila jedan narod i da su odluke iz 1956.godine večni primer za buduće generacije: Taj primer, kako su ljudi tada donosili odluke, a trebali su u trenutku odlučiti da li će učestvovati u revoluciji, a odlučili su da hoće, može biti primer i za nas, kako bi važne odluke doneli na vreme i tačno. Samo tako možemo napredovati”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Učesnici Komemorativnog skupa su imali prilike pogledati predstavu “Izbledeli zvuk zvona”, mađarske grupe Mistral.

revolucija '56
Revolucija i borba za slobodu 1956. godine
Senta
Rudolf Cegledi
Tibor Pataki

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.