Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

2021.06.16
19:04
Forrás
Pannon RTV
Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Obnova rimokatoličke crkve u Bajmoku otpočeće u avgustu, a radovi će teći u tri faze. U prvoj etapi, koja će prema očekivanjima početi za mesec i po dana, između ostalog, popraviće krovnu konstrukciju i vodovodne instalacije.

Osim toga, biće restauriran i 43 metra visok crkveni toranj, dobiće savremeni gromobran, a vreme će pokazivati novi časovnik.

„Popraviće i oluke. Zbog lošeg stanja oluka, voda se na mnogo mesta izliva na zid, što se vidi i spolja i iznutra, i osnova je počela da se pomera, tako da su nastale ogromne pukotine na lukovima" kaže Žolt Bende, župnik u Bajmoku.

Pannon RTV

U drugoj fazi započela bi popravka fasada crkve i postavljanje izolacije. Treća faza obuhvatila bi radove u unutrašnjosti crkve: obnovu prozora, vitraža, klupa i orgulja. Grad je za prvu fazu, kao i za nabavku nove opreme za časovnik iz budžeta izdvojio 1,570 miliona dinara.

„Važno je da sačuvamo naše katoličke crkve i da ih obnovimo. Grad nastoji da  tome doprinese, za sada skromnim iznosom. Nadam se da ćemo u narednim godinama moći da povećamo ovu podršku" kaže Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice.

Pannon RTV

Crkva u Bajmoku je jedna od najlepših crkava Subotičke biskupije – rekao je Jene Hajnal. Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta naglašava da je ova crkva uvrštena u program obnove mađarskih crkava, koji je nedavno ustanovila mađarska vlada, ne samo zbog svoje spomeničke vrednosti, već i zbog toga što želi da ojača mađarsku zajednicu u ovom naselju.

„Reč je o investiciji kojom čuvamo tradiciju, što s jedne strane znači da ćemo sačuvati originalni izgled crkve, njen oblik i spolja i iznutra. S druge strane, ovo ulaganje govori i o tome da se crkva ispuni sadržajem, dušom, ljudskim dušama i zajednicom" rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Pannon RTV

Slavko Večerin, biskup Subotičke biskupije zahvalio se mađarskoj vladi i Mađarskom nacionalnom savetu na podršci: „Crkva je obeležje  svakog mesta,  svakog grada,  svakog sela. Ne samo za hrišćane, ne samo za katolike, već i za sve građane. Zbog toga nije svejedno kako izgleda to obeležje, da li je lepo ili oronulo. Ove obnove će biti nastavljene."

Mađarska vlada prvu fazu obnove crkve u Bajmoku finansira sa 165 miliona forinti. Prema planovima radovi u prvoj fazi trebali bi da budu završeni do kraja godine.

Bajmok
crkva
obnova
Jene Hajnal
Slavko Večerin
Imre Kern

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!