Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dojava o postavljenim bombama u više od 130 škola, među njima i u više škola u Vojvodini

2022.05.20
16:14
2022.05.20
20:29
Forrás
Pannon RTV
Više osnovnih škola u Vojvodini jutros je dobilo dojavu o postavljenoj bombi. Uzbuna je bila na snazi u više od 130 obrazovnih ustanova, najviše na području školske uprave Novi Sad, koja obuhvata Južnobački i Sremski okrug.

Pored vojvođanskih škola, dojave su bile i u pojedinim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanima i Kuršumliji.

Za pregled više od stotinu škola potrebno je vreme, pa je većina obrazovnih ustanova nastavu organizovala onlajn. U krugu roditelja, odnosno baka i deka, vlada opšta ogorčenost zbog dojava o bombama.

Svetlana Dragić: „Ne mogu da zamislim takve ljude, koji atakuju na decu od 7 do 15 godina, da kod njih stvaraju paniku, kod njihovih roditelja, članova porodice. Mislim da ne postoji način, da se oni dovoljno oštro kazne."

Miroslav Đorđević: „To je novi oblik, da ne kažem, nasilja u školama, koje je postojalo i ranije, ali na drugi način je bilo. Ovo je, da kažem, moderan terorizam u stvari, i mislim da je pred škole stavljena obaveza strašna, i za direktore i za profesore, a pre svega naravno i za roditelje i za decu."

Učenici baš i nisu padali u očaj zbog dojava o bombama, ali nisu bili ni oduševljeni zbog situacijei zbog neizvesnosti.

„- Ja mislim da je to bilo jako glupo. Verovatno to samo neki dečak, koji je imao kontrolni, poslao poruku i samo je došla policija da mu to reši.
- Da li ste pohađali nastavu?
- Mi jesmo, ali većina škola nije. Jedino naša škola."

Mejlovi su školama poslati već ranom zorom, pa su tako direktori i odeljenjske starešine imali dovoljno vremena da blagovremeno obaveste roditelje. Pošto se učenici u jutarnjim časovima nisu nalazili u školama, nije bilo potrebe za evakuacijom i nije bilo ni panike.

Zoltan Arđelan, direktor Osnovne škole „Šandor Petefi" u Novom Sadu: „Organizovali smo se tako da smo na vreme obavestili roditelje, da ne šalju svoju decu. Mi smo već tada bili ovde u školi, i u slučaju da neko nije pročitao obaveštenje, vratili smo decu kući sa roditeljima. Naša škola ima 1500 učenika, tako da je to jedna velika škola, pa se ova dojava odnosila na mnoge."

Pixabay/TBIT

Dojave se nisu odnosile na srednje škole. U više osnovnih škola u Vojvodini danas su stigle dojave o postavljenim bombama. Prema nezvaničnim informacijama, svi direktori osnovnih škola u južnobačkom okrugu dobili su mejl o postavljenim bombama. U Novom Sadu su dojave stigle u osnovne škole „Svetozar Marković Toza", „Vasa Stajić", „Kosta Trifković", „Dušan Radović", „Ivan Gundulić" i „Nikola Tesla" na telepu, zbog čega u tim školama prvi časovi nisu održani.

bomba
Vojvodina
Novi Sad
škola

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.