Ugrás a tartalomra
Panonn RTV/Tímár Zsolt

Dome, slatki dome – "Home office", odnosno rad od kuće

2020-03-27
17:20
2020-03-27
20:05
Forrás
Pannon RTV
Šta možemo učiniti kako bi sačuvali mir u porodici, kako može pored dece da funkcioniše "home office", odnosno posao koji se obavlja od kuće?

Zatvaranje vrtića, škola i fakulteta predstavlja ozbiljan izazov za porodice. Organizovati svakodnevnice, prilagoditi se novoj situaciji nije jednostavno.

Porodica Brezovski iz Subotice raspoređuje svakodnevne zadatke, najstariji sin je peglao dok su njegova braća učila u svojoj sobi. Njihova majka kaže da sa dobrom raspodelom obaveza, svi imaju više vremena za opuštanje i zajedničke porodične aktivnosti. Tamara Brezovski kaže: "U suštini i moj suprug i ja radimo svoje poslove od kuće. Pre podne se svi povlačimo u svoje male kutkove, i obavljamo svoje zadatke. Kada dođe popodne, možemo biti zajedno i zaista se trudimo da budemo zajedno, pa izlazimo na svež vazduh, bilo da je lepo vreme ili da pada sneg. Napolju provedemo malo vremena a uveče se zajedno igramo, zabavljamo, razgovaramo. "

Najveći problem kod dece predstavlja nedostatak socijalne povezanosti, dok za roditelje najveću brigu predstavlja činjenica da se moraju prilagoditi novoj situaciji, poremetiti svoje poznate dnevne rutine, a tu je i stres, kaže za Panon RTV specijalistica za mentalnu higijenu Tinde Ric Denč. Ona podvlači: „Pokušajmo sami sebe da dovedemo u ravnotežu, i to u smislu da ispred sebe postavljamo manje zadatke i ciljeve. Jedna od važnih stvari je, na primer, da se današnji dan odvija onako kako smo planirali, ali nije tragedija ni onda ako se neki od programa koji su planirani za danas dese malo kasnije ili malo ranije. Dakle za to vam je potrebna određena fleksibilnost. Očigledno je da je dobro i da roditelji budu u kontaktu sa drugim mamama i roditeljima. Uvek je dobar osećaj znati da nisam sama u situaciji u kojoj se nalazim. "

Ne odlazak u ustanove, može poremetiti sistem na koji je dete već naviklo, čak i onda ako dete umesto jaslica, vrtića ili škole može biti kući sa roditeljima. VM4K u Subotici nudi mogućnost interaktivne zabave za decu.

Rita Čizmar, saradnica, VM4K, Subotica: „U suštini, trudimo se da prikažemo deci igre za koje rekvizite mogu da pronađu i kod kuće. Razmišljamo o jednostavnim igrama koje se mogu lako napraviti, odnosno savladati.

Sledeći deo interaktivne radionice za decu (Mesekucko), koja je počela ove nedelje, biće dostupna deci u nedelju.

home office
rad od kuće
Tamara Brezovski
Tinde Ric Denč
Rita Čizmar
VM4K
radionice
interaktivne

Slične vesti

Najnovije

Népszerű

Najčitanije

Preminuo Tibor Sarapka

Vest o smrti jednog od najznačajnijih mađarskih vajara u Vojvodini objavilo je Dečje pozorište u Subotici. Tibor Sarapka imao je 57 godina.