Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Donekle smanjen pritisak migranata na zapadnobački okrug

2023.02.23
16:23
2023.02.23
16:46
Forrás
Pannon RTV
Ilegalni migranti uglavnom putuju između Subotice i Sombora. Migranti obično pristižu u večernjim satima u šume oko Subotice.

U Prihvatnom centru u Somboru trenutno boravi stotinjak migranata, a prema njihovim rečima, svi su Sirijci. Iako u prihvatnom centru imaju sva tri obroka i oni sami svakodnevno pripremaju obroke. Jedan od mladih migranata je anonimno, bez da mu prikažemo lice, pristao da razgovara sa našom novinarskom ekipom. Ispričao je da su on i njegova porodica do sada čekali u kampu u Turskoj, u Srbiju je stigao pre neki dan, a do sada je krijumčarima ljudima platio sedam hiljada evra.

„- Ja sam iz Sirije i da, idem u Evropsku uniju. Moraću da povedem i porodicu, jer su oni tamo u Turskoj, znate već šta se dogodilo u Turskoj.
- A da li si već pokušao da pređeš u Mađarsku?
- Ne, još sam nov ovde. Moram da vidim na koji način mogu da pređem.”

Kao i u Subotici, i u dvorištu prihvatnog centra u Somboru su montirani manji i veći šatori. Međutim, sagrađena je i jedna potpuno nova zgrada, koju su takođe u potpunosti zauzeli migranti. Trenutno u ovom prihvatnom centru borave samo muškarci.

Proteklih nedelja se nekoliko puta događalo da se pojavljuju i čitave porodice, na primer, migranti su dolazili sa suprugama i hteli su da uđu u Prihvatni centar u Somboru. Međutim, nadležni ne dozvoljavaju pristup ženama jer, kako kažu, smatraju da postoji opasnost za njihov boravak, zbog pojedinih migranata koji se ponašaju agresivno.

Meštani su ogorčeni, kažu da, iako je sada manje migranata, problemi su ostali.

Tomislav Pletikosić, Sombor: "Često se potuku između sebe i zato u suštini ima problema."

Mladić iz Sombora je dodao da se još uvek ne usuđuju da puste decu na obližnja igrališta.

migranti

Najnovije

17:37, Frissítve: 17:44

Kasni sazrevanje višnje u Feketiću

Zbog hladnijeg i vlažnijeg vremena od uobičajenog, može doći i do oštećenja roda. Kako kažu proizvođači, voće zbog niske otkupne cene ne vredi prodavati, pa se trude da ga prodaju prerađeno.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.

10. Kanjiški dani vina

Kanjiški dani vina obeležavaju ove godine značajan jubilej. Manifestacija se ovog vikenda po deseti put organizuje u Kanjiži, koju je već u petak uveče posetilo više stotina ljudi.