Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Doprinos ograničenja

2022.08.18
12:08
2022.08.18
12:18
Forrás
Pannon RTV
Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.

Radove nastale u majstorskoj radionici svi zainteresovani mogu pogledati u okviru obeležavanja Dana Svetog Ištvana u tom mestu.

Pannon RTV/Kucor Dejan

Pre dvadeset godina se rodila želja da se radu u okviru kolonije da jedan drugačiji oblik, tako je nastala Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1", koja zapravo predstavlja mesto susreta već priznatih umetnika koji slično razmišljaju.

Karikaturista Pal Lephaft jedan je od osnivača radionice: „Umetnička kolonija je jedna vrsta duhovne vežbe. Čovek tada ili postaje jači u svom uverenju da je umetnost važna, ili mu se javljaju odrežene sumnje i počinje da revidira to stanje. Ova umetnička kolonija, kao i mnoge druge umetničke kolonije, pogodna je za to da ljudi stvaraju i da razgovaraju o tom pitanju."

Pannon RTV/Kucor Dejan

Svake godine Majstorska radionica ima drugog selektora. Ove godine je umetnike pozvao Šandor Kerekeš, slikar iz Subotice, koji je ujedno definisao i ovogodišnju temu. Naslov je Doprinos ograničenja, koji ukazuje na period pandemije: „Moj cilj je bio da na neki način stavimo tačku, ako uspemo i ako dragi Bog da, stavimo tačku na ovu koronu, i da slobodno stvaramo, da možemo slobodno da se krećemo, diskutujemo, razgovaramo, jer šta drugo umetničke kolonija predstavlja, nego zajedničko stvaranje, međusobno poštovanje, međusobni razgovori."

Pannon RTV/Kucor Dejan

Pored vojvođanskih umetnika, na četvorodnevnu manifestaciju dolazi i jedan gostujući umetnik iz Mađarske. Od radova nastalih u Majstorskoj radionici biće otvorena izložba.

Kristijan Foro, rukovodilac kolonije: „Ovde nastale radove predstavićemo 20. avgusta, jer zajedno sa Monografskim odborom, udruženjem 20. avgusta ovde organizujemo svećano polaganje venaca povodom Svetog Ištvana, a završni akord tog skupa će zapravo biti predstavljanje publici naših dela, nastalih ovde u koloniji."

Pannon RTV/Kucor Dejan

Proslava počinje u subotu u 18 časova u Domu kulture u Staroj Moravici.

Međunarodna umetnička kolonija „9+1"

Slične vesti

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.