Ugrás a tartalomra

Dosad predato više od 33.000 komada oružja

2023.05.22
12:57
2023.05.22
16:13
Forrás
RTS
Već dve nedelje traje velika akcija dobrovoljne predaje oružja koja je već, prema navodima iz MUP-a, premašila sve prethodne akcije.

Bojana Otović Pjanović iz MUP-a navodi da među predatim oružjem i ono koje potiče iz 19. veka, kao i Prvog i Drugog svetskog rata. Ističe da se već radi na novim zakonskim rešenjima koja previđaju da se kontrole osoba za oružnim listovima rade na šest meseci umesto dosadašnjih pet godina.

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije kaže za RTS da je do subote do 19 časova predato 33.427 komada oružja od čega je 26.094 vatreno oruže, oko 6.333 su minsko-eksplozivna sredstva i više od 1.319.000 komada municije.

Kako navodi, od vrste oružja u legalnom posedu, najviše je bilo pištolja koji su dobrovoljno predati.

Kada je reč o neleglnom oružju, predavano je čak i ono koje potiče iz Prvog i Drugog svetskog rata.

"Tu je bilo i primeraka oružja iz 1847. i 1907. godine, engleski revolveri, sistem za navođenje protivtenkovskih raketa, štapin na koji je prikačeno 4,6 kilograma eksploziva", ističe Otović Pjanovićeva.

Ponovila je da do 8. juna neće biti bilo kakve pravne odgovornosti. "Građani nemaju nikakvu potrebu da se legitimišu. To se radi samo kada je reč o legalnom oružju vlasnika koji je preminuo. U tom slučaju se mora izdati potvrda o zadržavanju oružja do okončanja ostavinskog postupka", kaže Otović Pjanovićeva.

Policija očekuje da će do kraja akcije prikupiti još ovoliko komada oružja koliko je dosad prikupljeno i da će se u narednom periodu više javljati oni koji u svom posedu imaju oružje koje im je ostalo posle smrti vlasnika.

Kada je reč o periodu posle 8. juna, MUP će sprovoditi naredbe i preporuke vlade o primeni oštrijih mera koje se tiču nedozvoljenog držanja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Ističe da će oni kod kojih se posle ovog perioda zatekene oružje odgovarati zakonski.

Prema njenim rečima, Ministarstvo pravde radi na novom zakonu kojim će se na odgovornost pozivati svaki pojedinac koji omogući maloletniku da bude u kontaktu sa oružjem ili da ga obučava za njegovo korišćenje.

Dodaje i da je MUP dobio nalog da kontroliše rad svih streljana.

Otović Pjanovićeva naglašava da važeći zakoni ne određuju donju starosnu kategoriju za boravak u streljanama, ali da se to podrazumevalo i ostavljalo na savest svakom roditelju.

Ukazuje i na to da streljane imaju svoje interne pravilnike koji to regulišu.

Govoreći o kontroli već izdatih oružnih listova, Otović Pjanovićeva navodi da se već radi na pooštravanju uslova za držanje oružja kojim će se predvideti pojačavanje kontrola – na šest meseci umesto na sadašnjih pet godina.

oružje
predato

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

U Kanjiži – 1.200 plesača na sceni

Plesno takmičenje 31. Euro Show Dance festival održan je u Kanjiži. Za nadmetanje su mogli da se prijave svi stilovi moderne igre, nezavisno od uzrasta.

Izložba fotografija u Maloj sinagogi u Senti

Izložba najuspešnijih radova pristiglih na foto konkurs pod nazivom "Prizvane vrednosti - naša graditeljska baština u očima mladih" je otvorena u utorak u Maloj sinagogi u Senti.