Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Dozvole za ribolov, koje važe za Bačkotopolsko jezero, već mogu da se nabave

2023.02.06
15:46
2023.02.06
17:52
Forrás
Pannon RTV
Zabrana ribolova na štuku je na snazi do 1. aprila. Od 1. marta biće zabranjen ribolov na smuđa, jer tada počinje mrest ove ribe grabljivice.

Bačkotopolsko jezero je ovih dana tiho, na snazi je zabrana lova na štuke, a miroljubivu ribu je sada teško uloviti - kaže Atila Doboši. Ovaj sportski ribolovac iz Bajše stigao je sa kadicom za šarana, kako bi ulovljenu ribu bez povreda mogao da pusti nazad u vodu. Riblji fond u jezeru je u besprekornom stanju, a vodostaj nakon kišnog vremena postepeno raste.

„Mnogo volim da pecam ovde na Bačkotopolskom jezeru, ovde sam imao mnogo bogatih iskustava, u ovoj vodi obitavaju veliki amuri, šarani, babuške i druga vrsta bele ribe, a da ne govorim o somu, prošle godine sam uspeo da oborim lični rekord, a to je bio jedan amur od 22,5 kilograma, bilo je to jedno sjajno iskustvo.”

Bačkotopolsko jezero obiluje autohtonim vrstama ribe, šaranom, a takođe i ribama grabljivicama. Prošlogodišnja sušna godina i nizak vodostaj nisu naškodili ribljoj populaciji. Tokom poslednjeg kišnog perioda nivo vode je u porastu. „Aqua Top doo” iz Bačke Topole je 15. januara počeo sa prodajom dozvola za ribolov.

Zoltan Ivanič, direktor, „Aqua Top doo”, Bačka Topola: „Cena je ista kao i prošle godine, dakle košta 5000 dinara na godinu dana, višednevna karta košta 2000 dinara, a dnevna 1000 dinara. I dalje se može se kupiti na istom mestu kao i prethodnih godina, preko Udruženja ribolovaca „Jezero”, a lokacija je takođe ostala ista. Do sada je za ovih nekoliko dana prodato 20-25 dozvola, tako da postoji potražnja za njihovom distribucijom.”

Jedna dozvola važi za tri štapa za pecanje. Ribolovce i riblji fond neprekidno kontrolišu ribočuvari. Ove godine nadležni na Bačkotopolskom jezeru planiraju još jedno poribljavanje.

dozvole za ribolov
Bačkotopolsko jezero

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.