Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dr Balint Pastor: Kompletno gradsko jezgro mora biti zaštićeno!

2021.03.19
16:58
2021.03.19
17:45
Forrás
Pannon RTV
Zahvaljujući saradnji građana i stavu Saveza vojvođanskih Mađara, uspeli smo da odbranimo centar grada Subotice - izjavio je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

On je dodao da to znači da je predlog, koji je predviđao rušenje određenog broja zgrada, i koji je izazvao negodovanje građana, odbijen i da Plan detaljne regulacije za Zonu 2 trebalo ponovo izraditi.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Na javnoj raspravi koja je održana u utorak, zahvaljujući jedinstvenom stavu, Komisija za planove je vratila Plan detaljne regulacije za Zonu 2 obrađivaču. Tim planom predviđena je izgradnja stambenog bloka u srcu grada, na mestu 55 sadašnjih objekata.

Za rušenje su bile predviđene brojne zgrade u Rudić ulici i ulicama Petefi Šandora i Petra Drapšina, kao i na Trgu Sinagoge.

Dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada (SVM): „To znači da će javno preduzeće morati ponovo da izradi Plan detaljne regulacije za Zonu 2. Sve u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika. A Zavod za zaštitu spomenika, pod uticajem stručnjaka iz Beograda i u svojoj nadležnosti, prihvata stav koji smo mi zastupali na javnoj raspravi u utorak.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A prevladavajući stav na javnoj raspravi bio je taj da ne treba sačuvati samo pojedine zgrade, već istorijsku sliku grada.

Dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada (SVM): „Centar grada Subotice mora se tretirati kao kulturno-istorijska celina, tako da kompletno gradsko jezgro mora biti zaštićeno. Stanove ne treba graditi ovde u centru grada, već negde drugde, i treba pronaći novac za to da obnovimo fasade, postepeno."

Predsednik Skupštine grada je rekao da žele da Subotica i Palić postanu turistički centri, pa je važno da se sačuvaju njihove karakteristične stilske odlike.

dr Balint Pastor
Subotica
SVM
objekti

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon