Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Dr Balint Pastor: moramo sačuvati stogodišnju graditeljsku baštinu Subotice

2021.03.16
20:59
Forrás
Pannon RTV
U Velikoj većnici Gradske kuće održana je javna sednica Komisije za planove povodom Plana detaljne regulacije za centar grada, zonu 2.

Na javni uvid za plan detaljne regulacije centra grada, zone 2 stiglo je ukupno 26 primedaba. Savez vojvođanskih Mađara želi da očuva viševekovnu graditeljsku baštinu grada, zbog toga se protive realizaciji plana koji je bio na javnom uvidu. 

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ulica Petra Drapšina, ili popularni Gomboški sokak i danas je zadržala karakteristike nekadašnje Subotice. Veljko Radak je od davnina stanovnik ove ulice, i voleo bi da se ne menja njen karakteristični izgled.

„Ima ovde lepih primera, ne treba ići daleko, samo do Segedina. Zadržali su izgled jedne   Karas ulice, u stilu secesije i eklektike, da bar to sačuvamo u gradskom jezgru" kaže Veljko Radak iz Subotice.

Plan detaljne regulacije odnosi se na objekte u Rudić ulici, u ulici Petefi Šandora, kao i na Gomkoški sokak, i  na Trgu Sinagoge. Na javnoj sednici Komisije za planove od 26 primedaba, njih 25 se protivilo izmenama.

U svom obraćanju dr Balint Pastor je naglasio da nove stambene četvrti ne treba graditi u centru. Izuzetno je važno očuvati karakteristike grada Subotice – naglasio je predsednik Skupštine grada iz Saveza vojvođanskih Mađara.

„Nedopustivo je da određene objekte, koji uživaju zaštitu zadržimo, a da za sve oko njih dozvolimo rušenje. To bi značilo da ovde u centru grada mogu da sruše 55 objekata, a da umesto njih mogu da podignu zgrade od tri, četiri ili pet spratova" rekao je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice (SVM)

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Tokom javne sednice Ištvan Pastor, predsednik SVM-a istakao je da je sadašnji plan neodrživ i da je njegova realizacija nezamisliva. Zbog toga će demokratskim sredstvima sve preduzeti u interesu toga da se ovaj plan ne ostvari.

„Mi smo to tražili, veoma snažno smo zastupali, da se zaustavi ovo rušenje. Da se zaustavi rušenje koje se naziva planiranjem. Da načinimo dva koraka unazad, da se dogovorimo kako treba da izgleda grad, i kada se dogovorimo kako će izgledati grad, nakon toga relativno brzo to se može i nacrtati, jer onda nećemo doći u situaciju u kojoj se sada nalazimo" rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Ištvan Pastor je naglasio da ne zastupaju zatečeno stanje, već modernizaciju. Prema njegovim rečima modernizacija danas znači da ukoliko je moguće sačuvati gradskog jezgro, njegove karakteristike i obličje, u očuvanim i obnovljenim zgradama uvek je moguće uneti savremene sadržaje. 

dr Balint Pastor
Subotica
javna sednica

Najnovije

Najčitanije