Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

Dr Balint Pastor: Povećanje udela mađarskih sudija i tužilaca u srpskom pravosuđu

2023.02.04
16:50
2023.02.04
17:21
Forrás
Pannon RTV
U skupštini se raspravlja o zakonima koji regulišu rad pravosudnog sistema.

Ovo je neophodno jer je Narodna skupština 9. februara prošle godine najavila amandman Ustava, i to  nakon izbora. Nakon ustavne promene, usledio je jednogodišnji prelazni period tokom kojeg su zakoni morali da se usklade sa izmenjenim Ustavom. Ovaj rok uskoro ističe, zato skupština definitivno mora da izmeni relevantne zakone. Dr Balint Pastor, lider republičke poslaničke frakcije Saveza vojvođanskih Mađara je za Pannon RTV rekao: potrebno je izmeniti nekoliko zakona, ali su najvažniji zakoni o sudijama, državnim tužiocima, Visokom Savetu Sudstva i državnim tužiocima, i zakon o uređenju sudova.

Dr Balint Pastor, lider republičke parlamentarne frakcije, SVM: „Ovo na dva načina utiče na vojvođanske mađare. S jedne strane, to utiče na sve građane Srbije, jer sudije više neće birati parlament, već Visoki Savet Sudstva. To je bio važan uslov sa stanovišta pridruživanja Evropskoj uniji, zbog čega je ustav takođe izmenjen. Dakle, u principu, ovo, između mnogih drugih aspekata, naravno, treba da doprinese malo bržem pristupanju naše zemlje Evropskoj uniji. S druge strane, utiče i na vojvođanske mađare tako što ovaj paket zakona sadrži rešenja koja bi trebalo da rezultiraju povećanjem udela mađarskih i drugih manjinskih sudija i tužilaca u srpskom pravosuđu.“

dr Balint Pastor
sud
tužilaštvo

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.