Ugrás a tartalomra

Dr Balint Pastor: predložene izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi donose značajne novine

2021.11.25
17:23
2021.11.25
17:30
Forrás
Pannon RTV
Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara podržaće izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi – naglasio je dr Balint Pastor, na sednici Skupštine Srbije.

U parlamentu Srbije danas se raspravljalo o predloženim izmenama zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Zakon koji se odnosi na ovu oblast usvojen je 1994. godine, a poslednje izmene prihvaćene su 1998. godine, a od tada država je i nekoliko puta promenila ime. Zbog toga zakoni i nisu u skladu sa Ustavom Srbije – rekao je u svom obraćanju dr Balint Pastor.

Šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara u republičkoj Skupštini između ostalog govorio je i o tome da kada je reč o referendumu, izmene su potrebne ne samo na republičkom već i na lokalnom nivou,  jer prema sadašnjim zakonima ovakvo glasanje je valjano  samo ukoliko 50 odsto glasača učestvuje na glasanju, što se često i ne dešava.

„U Vojvodini, u Pačiru, u opštini Bačka Topola pre nekoliko nedelja građani su trebali da se izjasne o uvođenju mesnog samodoprinosa, ali je bio neuspešno zbog traženja tog kvoruma, a to je upravo jedan od načina zahvaljući kojem se u više naselja u Srbiji izgradilo mnogo toga."

Dr Balint Pastor

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.