Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dr Balint Pastor: Pronađeno rešenje za neusklađenost Zakona o kulturi i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

2023.03.25
13:16
2023.03.25
13:23
Forrás
Politika.rs
Ubuduće će svaki manjinski nacionalni savet moći da ima predstavnika u upravnom odboru ustanova kulture koju je određena manjina proglasila za ustanovu od posebnog značaja.

Nakon razgovora Maje Gojković, potpredsednice vlade i ministarke kulture, i dr Balinta Pastora, republičkog poslanika i potpredsednika SVM-a, pronađeno je rešenje za neusklađenost koja postoji između Zakona o kulturi i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Neusaglašenost se odnosi na prisustvo pripadnika nacionalnih manjina u upravnim odborima onih ustanova kulture za koje su određene manjine proglasile da imaju poseban interes.

„Postoji kolizija između Zakona o kulturi i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Potrebno je da se izmeni jedan član Zakona o kulturi. Sa potpredsednicom Vlade i ministarkom kulture Majom Gojković dogovorili smo da ćemo vrlo brzo izmeniti Zakon o kulturi kako bi bio u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, a u međuvremenu je Ministarstvo izdalo tumačenje kojim je predviđeno ono o čemu smo se dogovorili i što će biti deo Zakona o kulturi nakon okončanja skupštinske procedure” kaže za „Politiku” dr Balint Pastor.

Pastor dalje objašnjava da se radi o onim institucijama i ustanovama kulture koje su od strane više nacionalnih saveta proglašene institucijama od posebnog nacionalnog značaja za određenu nacionalnu manjinu.

„Po Zakonu o nacionalnim savetima svaki nacionalni savet ima pravo da delegira, da imenuje člana upravnog odbora, dok po Zakonu o kulturi nacionalni saveti trebali bi da zajednički daju jednog člana. Mi se zalažemo za to da sve nacionalne manjine imaju mogućnost da imenuju člana upravnog odbora kako bi ta institucija vodila računa o interesima svake nacionalne zajednice za koju je ta institucija od posebnog značaja” kaže Pastor.

Prema njegovim rečima takvih institucija i ustanova kulture ima pre svega na teritoriji Subotice i Sombora. Nakon dogovora sa ministarkom Gojković i datog tumačenja Zakon o kulturi, uslediće izmene statuta ustanova koje su od posebnog značaja za pojedine nacionalne manjine i u njima će svaki nacionalni savet imati pravo da imenuje po jednog člana upravnog odbora.

„To će biti punopravni članovi upravnih odbora. Članove upravnih odbora imenuje osnivač, zaposleni imaju svog člana i ukoliko se radi o ustanovama od posebnog značaja za nacionalnu manjinu i oni će imati svog člana” rekao je dr Pastor.

U razgovoru za „Politiku” on je izrazio uverenje da će narednih sedmica i meseci doći do usaglašavanja kako zakona, tako i statuta ustanova kulture i imenovanja novih članova upravnih odbora iz redova nacionalnih saveta kada se radi o ustanovama koje su proglašene od posebnog interesa za neku od manjina.

dr Balint Pastor
rešenje
zakon o kulturi
Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.
16:47, Frissítve: 17:04

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Najčitanije

11. Vojvođanski galop na Gradskom hipodromu

Panon televizija će od 12:00 časova direktno vršiti prenos samog otvaranja događaja i kvalifikacione trke. Takođe na Panon televiziji u terminu od 18:10 časova možete pratiti u direktnom prenosu finalne trke.