Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dr Balint Pastor: Strateško partnerstvo sa Mađarskom je od ključne važnosti

2022.12.06
14:09
2022.12.06
16:20
Forrás
Panon RTV
Na sednici republičke skupštine u utorak, dr Balint Pastor skrenuo je pažnju na važnost sporazuma o strateškom partnerstvu između srpske i mađarske vlade.

Šef poslaničkog kluba SVM-a je u raspravi o državnom budžetu za  narednu godinu istakao da Srbija ima ovakav tip saradnje sa još šest država, između ostalog sa Kinom, Rusijom, Italijom i Francuskom. Trenutno, Mađarska je po obimu treći spoljnotrgovinski partner Srbije, nakon Nemačke i Kine – rekao je dr Pastor. Sporazum o strateškom partnerstvu između dve države obuhvata 22 oblasti i bavi se tako konkretnim pitanjima kao što je evropska integracija Srbije, istorijsko pomirenje, prelazak granice, podrška mađarskoj manjini u Srbiji i srpskoj manjini u Mađarskoj,  kao i saradnja u oblasti poljoprivrede i naučnim tehnologijama – naglasio je dr Balint Pastor.

„Rekao bih u vezi budžeta za narednu godinu i ovog sporazuma da se radi o nekim veoma-veoma konkretnim projektima, kao što su izgradnja mađarsko-srpske železnice, odnosno nastavak izgradnje pruge između Budimpešte i Beograda, a sada u najskorijoj budućnosti između Novog Sada i graničnog prelaza Kelebija. Veoma je dobro da je izgrađena pruga između Subotice i Segedina, namera je i to da se nastavi ka Baji. Nedavno sam spomenuo granični prelaz Horgoš i potrebnu prohodnost i želeo bih da istaknem o predlogu budžeta da su predviđena sredstava za proširenje graničnog prelaza u Horgošu i predviđena su sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za proširenje puta ipsilon kraka, odnosno obilaznice oko Subotice“ rekao je dr Balint Pastor, šef poslaničkog kluba SVM-a u republičkoj Skupštini.

dr Balint Pastor
Mađarska

Najnovije

14:04, Frissítve: 16:32

Posetila su nas deca iz obdaništa

Deca iz Mađarske predškolske ustanove i vežbaone „Vackor“ ove nedelje su u poseti medijskoj kući Panon RTV. U ponedeljak su nam došli najmlađi, a u utorak su deca uzrasta od pet do sedam godina obišla našu redakciju, studio i montažu.

Najčitanije

Kobasicijada u Belom Blatu

Uprkos vetrovitom i kišnom vremenu, više hiljada ljudi je posetilo Belo Blato povodom IX Kobasicijade u tom mestu.