Ugrás a tartalomra
MTI/Varga György

Drvo godine 2019. je Drvo slobode u Kapošvaru

2019-10-19
15:22
2019-10-19
22:44
Forrás
MTI
Drvo slobode u Kapošvaru je drvo godine u Mađarskoj za 2019. godinu. Konkurs objavljuje Fondacija Ekopartner. Na ovogodišnje takmičenje prijavilo se 57 drveća iz cele Mađarske.

Žiri je za finale izabrao 14 drveća. Nisu tražili najveće ili najstarije drvo, nego ono koje je predlagačima važno zbog nečega: da je vezano za lokalnu priču, da nudi mesto susreta ili ima bilo koju važnu ulogu u životu onih koji tamo žive.

U Budimpešti je objavljeno saopštenje o rezultatu, u kome stoji da je Drvo godine 2019 hrast pedunkulat “Drvo slobode” u Kapošvaru. Hrast se nalazi u dvorištu škole “Daniel Berženji” i svi ga znaju kao Drvo slobode. Drvo je posađeno 18. aprila 1929. godine u dvorište škole koje je otvoreno 1927-e. Zahvaljujući gradonačelniku Kosega, mlado stablo je u Kapošvar doneto sa zapadne granice Trianona. Prilikom sadnje, koren stabla pokriven je zemljom donetom iz Košica, Bratislave i Oradee.

Titulu Drvo-heroj osvojilo je drvo “Stari ratnik sa Vodica” iz Vašvara a specijalna nagrada Nacionalnog šumarskog saveza dodeljena je hrastu “1000 godina” iz Ziliza.

drvo
drvo slobode
Kapošvar
Fondacija Ekopartner

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.