Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Dugotrajne vrućine mogu doneti velike brige u poljoprivredi

2022.06.28
15:54
2022.06.28
19:28
Forrás
Panon RTV
Zbog suše slabi su i prinosi pšenice. Ratari sada strahuju da se ni na kukuruzu neće razviti klipovi, te je moguće umanjenje roda i do 50 odsto.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Letnje vrućine ne utiču samo na ljudski organizam već i na poljoprivredne kulture, tako negativno utiču i na kukuruz. Suncokret spada među ratarske kulture koje dobro podnose vrućinu, ali zbog izostanka padavina i kod njih mogu da se pojave značajne štete.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Na njivama pod kukuruzom Žolta Baloga u Čantaviru započelo zametanje metlice, a kod zaprašivanja biljke a velike vrućine mogu dovesti do praznih kukuruznih klipova.

„Kod suncokreta može da se sakupi prosečan rod. Imali smo malo kiše krajem nedelje, njemu i tih oskudnih 10 litara mnogo znači. Kod kukuruza će, opet, u narednom periodu zaprašivanje i temperature biti odlučujuće u smislu visine roda. Ukoliko izgori tokom zaprašivanja i ne bude dalje padavina, onda će kukuruz veoma malo da rodi."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Mikloš Balaša takođe iz Čantavira kaže da dugotrajne vrućine na zasadima kukuruza mogu da dovedu do smanjenja roda i do 50 odsto.

„Kada ide preko 31-32 stepena, brzo mu se suše listovi, sprže se, započne vegetacijae ali ne može da je završi i onda nema klipova, nema glave, zrna, i to je pitanje kako će biti. Mnogo strahujemo da će biti suša, i onda će biti lošiji i od žitnih zasada, a i oni su bili katastrofalni."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Žetva koja je u toku nije gazdama donela previše radosti, zbog velike suše slabi su prinosi. Po jutru prinos je između dve i 2,5 tone.

poljoprivreda
vrućina
suša
kukuruz

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.