Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Dvesta pevača na 20. susretima mađarskih horova Vojvodine

2019-10-14
16:27
Forrás
Pannon RTV
Na susretu vojvođanskih mađarskih horova nastupilo je ukupno 14 horova iz Kule, Zrenjanina, Sente, Ade, Temerina, Kanjiže i Novog Sada.

Nastup horova održan je u zrenjaninskoj biskupskoj crkvi Svetog Jovana Nepomuka. Pozdravno pismo učesnicima uputila je i Judit Sabo Pirić, rukovodilac glavnog odeljenja za saradnju pri Državnom sekretarijatu premijera za nacionalnu politiku.

Nakon himne, zajednički su za uvod otpevali „Ave Maria" Ferenca Lista, pod rukovodstvom Eme Konrad: „Učestvovala sam na 17 ovakvih susreta horova, jer publici mnogo znači ovakvo zajedničko pevanje. Posebno nama u Banatu gde je malo mađarskih horova."

Robert Pašćik, zrenjaninski župnik je u pozdravnom govoru pozvao je članova hora da hrabro pronose reči jevanđelja: „Na taj način pomažu vernicima da bolje učestvuju u liturgiji i molitvi. Svaka pesme jeste molitva Bogu."

Savez mađarskih kulturnih društava Vojvodine ovu manfiestaciju obnovio je 2000-te godine, a prvi i deseti put održana je u Zrenjaninu. Aron Šutuš, predsednik Saveza mađarskih kulturnih društava Vojvodine kaže: „Jačanje zajednice, vrednosti, pesma i ljubav prema muzici, to je istinska narodna tradicija i na ovaj način se baštini, jer pesma je odavnina vezana za oblasti koje imaju istoriju. Koje su mogle da odneguju svoje kompozitore, dirigente i muzičke potencijale."

Emil Petrović, kompozitor poreklom iz Zrenjanina, 2020. godine imao bi 90 godina. Ispred njegovog spomenika zajednički su otpevali njegovo delo „Poigrava se vetar".

Zrenjanin

Slične vesti

Najnovije

17:20, Frissítve: 17:36

Sto dana Skupštine opštine Bečej

Za sto dana, Skupština opštine Bečej u novom sazivu održala je pet sednica. Dosadašnji rad i koalicionu saradnju, danas je na konferenciji za novinare ocenio Igor Kiš, predsednik Skupštine opštine Bečej.
16:42, Frissítve: 17:36

Migranti se vraćaju i u Suboticu

Sve više migranata vraća se i u Suboticu, pokušavajući ponovo da pređu ogradu prema Mađarskoj. Od trenutka kada su poslednji put sakupljeni i prebačeni u udaljenije prihvatne centre u Srbiji, u gradu je nekoliko dana situacija bila mirna.
12:28, Frissítve: 12:35

U Kanjiži počeo kurs tkanja

Regionalna mreža za obrazovanje odraslih - „FERHA", uspešno je učestvovala na konkursu za organizovanje osnovnog kursa tkanja, u okviru 11 osoba iz opštine može savladati osnove tkanja.

Najčitanije