Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Džinovska džezva od 650 litara

2018-05-12
13:59
Forrás
Pannon RTV
Na novosadskom Festivalu ukusa prvi put je predstavljena Vispakova džinovska džezva iz Bosne i Hercegovine kapaciteta 650 litara.

Pored gorkih užitaka, Drugi Festival ukusa posetiocima nudi knjige i čokolade u velikom izboru.

Fabrički prostori u novosadskoj kineskoj četvrti su transformisani da bi dali specijalni prostor za ovaj nesvakidašnji festival. Drugi put po redu se Festival gorko-slatkih ukusa održava u staroj hali.
“Oni koji vole čokoladu, kafu i svet knjiga, ovo dođe kao uživanje tri u jedan. Festival ukusa može biti pravi užitak preko vikenda za Novosađane” – smatra Simonida Vukadinović iz Novog Sada.

Glavna atrakcija festivala je džinovska Zlatna Džezva, nastala 2004-e ispod čekića  baščarskijskog majstora. U najveću džezvu na svetu po Ginisovoj knjizi rekorda za jedno punjenje stane 65 kilograma kafe od koga se može skuvati 8000 šoljica kafe. Za sve ove godine preko milion ljudi je pilo kafu iz džinovske džezve.

“Na festivalu nudimo jednu vrstu kafe, a to je italijanska kafa Bei & Nannini, koja je 1923-e pripremljena prvi put. To je jedna specijalna mešavina dve vrste kafe: 60 odsto je arabika i 40 odsto robusta” – kaže kafe-majstor Nemanja Miljanović.

Osim gorkih ukusa, knjige i slatkiši su takođe našli mesto na festivalu, gde je preko 30 izlagača predstavilo svoje proizvode.
“Ponuda je širokog spektra. Pored domaće, u ponudi ima španskih i nemačkih čokolada i specijaliteta, pored toga predstavljeni su organski i vegetarijaski slatkiši. U knjižari ima knjiga za decu, omladinu i odrasle, za svakog ponešto” – objašnjava predstavnica za štampu Festivala ukusa, Stanislava Zec.

Italijanska kafa, španska čokolada i dobra knjiga ... Šta poželeti više za nedeljno popodnevnu relaksaciju?
Ovaj neobičan novosadski festival ukusa do nedelje uveče očekuje posetioce.

džezva
Festival ukusa
Novi Sad

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Susreti gljivara na Fruškoj gori

Gljivarsko društvo Novi Sad krenulo je danas u obilazak gljiva na Fruškoj gori. Ljubitelji prirode i gljivari imali su prilike da se upoznaju sa vrstama gljiva koje se nalaze u našem okruženju.

Rekordan broj zaraženih od korone u Srbiji

U poslednja 24 časa potvređena su 1.053 nova slučaja zaraze kod 9.430 testiranih. Od posledica zaraze preminulo je pet osoba, i do sada je od korone ukupno preminulo 798 pacijenata.