Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Epidemija je izmenila živote dece sa invaliditetom i njihovih porodica

2020-08-05
06:51
2020-08-05
18:16
Forrás
Panon RTV
Naša ekipa posetila je dve porodice da zabeleži kako se mladi sa invaliditetom i njihovi staratelji prilagođavaju aktuelnoj situaciji.

Mladi sada ne idu u škole, zato se ne sreću ni sa svojim drugarima. Učenje na daljinu, vreme karantina, mere predostrožnosti – to su termini koje je već dobro upoznao dvadesetjednogodišnji Bela Ileš. Mladić sa smetnjama u razvoju koji živi u Subotici jako iščekuje da učenje ponovo počne na uobičajeni način. „Ne dopada mi se učenje na internetu, više mi se sviđa u školi, jer su mi tamo najbolji drugovi."

O Beli sada brine njegova starateljka Etela Savić. Kaže nam da sa sinom sada proživljava težak period, ali bavljenje u bašti i obavljanje kućnih poslova često skrene pažnju sa problema: „Život nam se jako promenio, jer ne možemo nigde da idemo u društvo. Udaljili smo se jedni od drugih, i od dece, ne žele da se igraju jedni sa drugima, tako da je jako teško."

Koronavirus je promenio i život porodice Dudaš. Srednjoškolac Adam već je naučio kako treba da se odbrani od virusa i za vreme karantina vodio je računa o tome da ne posećuje baku. „Toliko znam da treba da nosim masku, da treba da se dezinfikuje, da se peru ruke", kaže Adam Dudaš.

Adamova baka kaže da njen unuk teško podnosi sadašnje stanje, zato ona nastoji da mladiću da korisne zadatke. „Mnogo mu nedostaju prijatelji, nigde ne može da ide, izlazio je samo kada je bilo neophodno. Igrao se napolju u dvorištu, ili je radio, najviše je bio sa majkom" kaže Rozalija Matijević.

Mada vreme  epidemije osobe sa invaliditetom i njihove porodice stavlja pred mnogo iskušenja, svi se slažu u jednom: strpljenje i empatija su najvažniji u ovom periodu.

invaliditet
deca
porodica
korona virus

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije