Ugrás a tartalomra
Tanjug/Szkocsovszki László

Epidemija koronavirusa: Zaustavljen trend rasta u Subotici

2020-08-10
18:51
Forrás
Pannon RTV
Gradski štab za vanredne situacije i nadležni iz Opšte bolnice Subotica ističu da je trend porasta broja obolelih zaustavljen

Na dnevnom nivou je registrovan manji broj zaraženih koronavirusom nego u prethodnom periodu. Broj novih pacijenata opada, što je ohrabrujući podatak iz ugla suzbijanja epidemije. Na bolničkom lečenju u Kovid delu Opšte bolnice Subotica u petak je bilo 86 pacijenata, u subotu 83, a u nedelju i ponedeljak 70 pacijenata zaraženih koronavirusom čije stanje zahteva intenzivnu negu. Iako poslednji podaci pokazuju da se epidemiološka situacija u Subotici poboljšava, nadležni i dalje upozoravaju na to da se pridržavamo preventivnih mera.

U posljednja 24 sata u bolnici je pregledano 18 pacijenata, od kojih su 3 osobe zadržane na bolničkom lečenju, saopštila je dr Gordana Krtinić, zamenica direktora Opšte bolnice Subotica. Sa teškom upalom pluća se i dalje leči 70 pacijenata zaraženih koronavirusom. Sedam pacijenata zahteva intenzivnu negu. Dve osobe su na mehaničkoj ventilaciji

Dr Gordana Krtinić, zamenica direktora, epidemiolog, Opšta bolnica Subotica: „Kao pozitivan pokazatelj, odnosno kao pozitivan parametar i kao poboljšanje bolničko-epidemiološkog pokazatelja, mogu da spomenem ta 3 ključna parametra. Broj pacijenata koji se svakodnevno pregledaju u našoj Kovid bolničkoj ambulanti je tokom protekle nedelje smanjen. Broj pacijenata koji su primljeni na bolničko lečenje prošle nedelje je bio od tri do pet na dan, što je bolje nego u predhodnom periodu. I, naravno, iz bolnice smo otpustili veći broj pacijenata nego što smo zadržali na lečenju, što je pozitivan pokazatelj."

Nadležni u Opštoj bolnici Subotice nemaju podatke o broju pacijenata koji se nalaze u kućnom karantinu, sa takvim podatcima ne raspolažu. Dr Gordana Krtinić, zamenica direktora epidemiolog, Opšta bolnica Subotica: „Trenutno nemamo takve podatke, sa tim podatcima raspolaže Zavod za javno zdravlje Subotice. Dakle pacijenti čije stanje ne zahteva bolničko lečenje, ali čiji je PCR test pozitivan na koronavirus, dobijaju savet, odnosno uputstvo da idu u kućni karanten u trajanju od 14 dana. Čim dvonedeljna izolacija prođe, na njima se vrši kontrolno PCR testiranje, i ako je test negativan, oni se praktično mogu vratiti na posao. Naravno, savet, odnosno uputstvo se odnosi i na njihove bliske veze i članove porodice."

Na teritoriji Severnobačkog okruga, od početka epidemije koronavirusa, poznato je ukupno 445 zaraženih ljudi, od kojih je 17 preminulo od komplikacija nastalih od ove bolesti.

epidemija
koronavirus
Subotica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije