Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Lukács Attila

Epidemiološka situacija u Tordi koristi se za obnovu

2021.03.19
17:50
2021.03.19
20:25
Forrás
Pannon RTV
Zbog epidemiološke situacije izostali su ovogodišnji Dani kulture u Tordi. Prisilnu pauza u ovom banatskom selu sada koriste za radove na obnovi.

Dom kulture će dobiti nove stolice, u toku su radovi u Omladinskom domu, a uređuje se i centar sela, naime ove godine obeležavaju 245 godina od ponovnog naseljavanja.

Pannon RTV/ Lukács Attila

Torda je ponovo naseljena 1776. godine, a meštani bi želeli da na dostojan način proslave 245. godišnjicu ovog važnog događaja. Trenutno nije poznato u kakvom će obliku to moći da urade. Bez obzira na to počeli su radovi na obnovi kako bi Dan sela i Proštenje, koji bi trebalo da se održe sredinom maja, bili što svečaniji. Obnavlja se i velika sala Doma kulture, izgrađenog 1983. godine.

Janoš Dobai, predsednik, MZ Torda: „Postojala je velika potreba da se obnovi više od 210 stolica u pozorišnoj sali. Zahvaljujući Mađarskom nacionalnom savetu, uz podršku mađarske vlade, ove godine smo dobili oko milion i trista hiljada dinara i zahvaljujući tome u toku je kompletna obnova oko 210 stolica."

Pannon RTV/ Lukács Attila

Nadaju se da bi taj posao mogao biti završen do Dana sela. Bez obzira na to da li će moći da slave ili ne, simbolične primopredaje će biti. U međuvremenu su u toku i radovi na zgradi Omladinskog doma.

Kornelija Kiš, član Fondacije za razvoj naselja „Torontaltorda": „Želimo da predstavimo naše vrednosti putem konkursa „Hungaricum". Mesto te prezentacije bio bi Omladinski dom u Tordi. Već smo izvršili manja renoviranja na Omladinskom domu tokom ove godine, kako nam to sredstva dozvoljavaju. Ovde želimo da napravimo izložbeni prostor u kome ćemo moći da prikažemo fotografije i dokumenta o vrednostima."

Pannon RTV/ Lukács Attila

Pored predstavljanja lokalnih vrednosti, obnovljena zgrada može se koristiti i u druge svrhe. Tu bi mesto mogle da dobiju i nevladine organitacije koje još nemaju svoje prostorije.

Janoš Dobai, predsednik, MZ Torda: „Konkurisali smo za dodatna sredstva, kako bismo mogli u potpunosti da obnovimo ovu salu. Mogla bi biti višenamenska, i ovde bi mogla da se organizuje jedna stalna izložba, koja bi predstavila lokalne vrednosti, što je jedna od ideja. Ali što se tiče Omladinskog doma, u planu je njegovo potpuno renoviranje."

Pannon RTV/ Lukács Attila

Mesna zajednica takođe planira manje radove iz sopstvenih sredstava. U centru su zasađene sadnice i žbunovi, obnovljaju se klupe i kopje postavljene ispred Doma kulture i u dvorištu crkve.

Torda
Janoš Dobai
Kornelija Kiš

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.