Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Eurostat: Evropa najviše umire od srca

2019-07-16
22:26
2019-07-16
22:33
Forrás
MTI
Srčani ili moždani udar vodeći su razlog smrtnosti u Evropskoj uniji, a na drugom mestu su različiti oblici raka.

U saopštenju instituta za statistiku Evopske unije kaže se da je 1,8 miliona građana umrlo usled problema sa cirkulacijom, što čini 36 odsto svih smrtnih slučajeva dok je 1,3 miliona umrlo zbog raka, što čini 26 odsto.

Bolesti sistema za cirkulaciju najčešći su uzrok smrtnosti u 24 zemlje članice EU, dok je to rak u  Danskoj, Francuskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji.

Na trećem mestu po broju umrlih su bolesti organa za disanje, od čega je preminulo 422 hiljade ljudi, ili osam odsto.

Nesreće ili neki spoljašnji uzrok doveli su do smrti 237 hiljada ljudi, ili pet odsto, usled bolesti organa za varenje umro je 222 hiljade ljudi, ili četiri odsto, dok su mentalne bolesti, poput demencije – dovele do smrti 220 hiljada državljana EU ili četiri odsto, a u istom procentu je i broj umrlih usled nervnih oboljenja, poput Alchajmera.

U Evropskoj uniji u 2016. godini u proseku na 100 hiljada stanovnika, preminulo je 1002 građana, a ukupan broj umrlih iznosio je 5,1 miliona, ili 80 hiljada manje nego jednu godinu ranije. Među njima 1,7 milion imalo je manje od 75 godina, a 1,9 milion imalo je preko 85 godina.

Najniža stopa srmtnosti je u Španiji, Francuskoj, Italiji, Malti, Luksemburgu kao i u Švedskoj. Na drugoj strani skale su Bugarska, Letonija, Rumunija, Litvanija i Mađarska.

srčani udar
moždani udar
Evropa

Slične vesti

Najnovije

20:31, Frissítve: 20:37

Božićna radionica za decu

Na božićnoj kreativnoj radionici, koja je upriličena u maloj sali Doma kulture “Atila Jožef” u Debeljači, okupio se velik broj dece i roditelja.

Najčitanije

Avanturistički izlet i pokloni

Nesvakidašnje putovanje sa Deda Mrazom je upriličeno danas, Železnice Srbije su pokrenule kompoziciju u novogodišnjem ruhu na liniji Subotica-Palić.