Ugrás a tartalomra

Evropa se suočava sa talasom poskupljenja

2022.03.14
14:08
2022.03.14
18:37
Forrás
Pannon RTV
Poskupljuje gotovo sve, u prvom redu namirnice i roba opšte potrošnje neprestano ima sve višu cenu. Nije drugačije ni u Srbiji.

Talas poskupljenja izazvan je pre svega poskupljenjem energenata, jer su porasli troškovi dopremanja i transporta. Silvija Poljaković kaže da kada god ode u prodavnicu, uvek ostavlja sve više novca za istu robu.

„Sada već tako pazarim da gledam šta je u tom trenutku, tog dana na akciji. Sklona sam da tada kupim i malo više od te robe, kako bih je uskladištila. Znam da će joj uskoro svakako skočiti cena, ali nagomilam."

Strahujući od daljeg rasta cena mnogi su odlučili da nagomilaju osnovne životne namirnice, mada nadležni kažu da za to nema potreba jer u Srbiji svega ima dovoljno.

Karolj Nađ Torma je zbog nekoliko sitnica ušao u jednu od  prodavnica mešovite robe. Kaže da cene više ni ne gleda, ali primećuje da je za sve potrebno platiti sve više.

„Kafa, i ni ne znam šta još drugo, nisam ni navikao da obraćam pažnju na to, znamo da je cena otišla gore, ali kupićemo svakako. Dopadalo nam se ili ne."

Andrea Aladič, vlasnica prodavnice na Šupljaku potvrđuje nam da iz dana u dan mora da menja oznake sa cenama u radnji.

„Neprekidno primećujemo promene cena, uglavnom tako od pet do 10 dinara, dakle klize nagore cene. Dobili smo i obaveštenje s tim u vezi, da je to povezano sa cenom goriva, i sa rešavanjem transporta, odnosno da je i to uzrok ovih promena."

Dodaje, trenutno u skladu sa uredbom vlade ne može da raste cena jestivog ulja, šećera, mekog brašna, kao ni mleka sa 2,8 odsto masnoće. Cena pola kilograma vekne hleba od belog brašna je takođe ograničena na 46 dinara, u prodavnicama ga ima, ali privatni pekari kažu da ne mogu da održe ovu cenu. U privatnim pekarama su još u petak podigli cene, u proseku sve je skuplje za 10 dinara. Tako obični beli hleb sada košta 70 dinara, za burek sa sirom treba platiti 160 dinara, punjeno pecivo je u proseku oko 100 dinara, a obična kifla ili perec staju 40 dinara.

Talas pokupljenja širom Evrope pokrenut je kada se ekonomija prilagodila epidemiji virusa korona, ponovo je pokrenuta privredna delatnost, i tada se  pokazala veća potreba za sirovinama. Proizvodnja i transport energenata, opet, nisu mogli da prate ovu povećanu tražnju. Na to se sada nadogradio rusko-ukrajinski rat – kaže Imre Zombori, ekonomista.

„Pojedini postojeći lanci proizvodnje, lanci transporta su pokidani ili imaju teškoće. Dakle vidimo da se kod mnoge robe menja dosadašnji način transporta, a to se odnosi na transport energenata, na poljoprivredne proizvode i sirovine."

Prema rečima ovog stručnjaka pojedine države, među njima i Srbija, ograničile su cene osnovnih životnih namirnica i goriva, i zbog toga moraju da angažuju i određenu budžetsku rezervu.

poskupljenje
Evropa

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.