Ugrás a tartalomra
Panon RTV

Evropski protestantski mađarski otvoreni univerzitet: Religija, prava nacionalnih manjina u Evropi

2022.05.24
16:08
2022.05.24
17:47
Forrás
Panon RTV
Učesnici su došli iz desetak zemalja, koji imaju priliku da razmene mišljenja, povežu se, a eventualno i da vode diskusije.

Borba protiv Turaka, teškoće u zajedničkom životu. Tema konferencije je Balkansko poluostrvo. To je bila prošlost, a budućnost je u regionu neizvesna - rekao je nakon svog predavanja mađarski istoričar Bela Makai.

„Bezbednije je planirati i graditi budućnost u svakom regionu gde su strukture mirne, granice, na primer, socijalno nezadovoljstvo ne prelazi granice onoga što je prihvatljivo, nažalost ekonomski i politički je više isprekidano od zapadnog kraja Evrope, a i određena geografska fragmentacija ukazuje na to, da je teže ovaj region održati zajedno, u jednom okviru koji je prihvatljiv za sve."

Panon RTV

Prava nacionalnih manjina postoje u svakoj evropskoj državi, u svojoj osnovi se nigde ne mogu razlikovati, ali mogu vrlo malo da variraju u skladu sa ekonomijom jedne zemlje – i o tome je bilo reči na konferenciji. U Mađarskoj postoji 13 priznatih nacionalnih i etničkih manjina, a jedna od njih je srpska.

Kristijan Mancinger, pravnik na Reformatskom univerzitetu Karoli: „Svi se u Evropi u većoj meri slažu sa tim da kultura nacionalnih manjina obogaćuje tu određenu zemlju. Već je i Sveti Stefan upozoravao na to da je jednojezična zemlja slaba, i to je ono što mi i danas mislimo. To je pristup koji postaje uobičajena praksa u sve većem broju zemalja, a vrlo je malo zemalja u Evropi, koje vode politiku koja je izrazito asimilativne prirode."

Panon RTV

Konferencija se svake godine oržava u drugoj zemlji gde žive Mađari, prilagođavajući se i tematski tom prostoru. Ove godine je u Subotici.

Enike Gal, potpredsednica Evropskog protestantskog mađarskog slobodnog univerziteta: „Svake godine, od 1969. godine, slobodni univerzitet je održavo svoju konferenciju, ali je 2019.godine, upravo pedesetu održao u Obervartu (Austrija), a sada, nakon kovida, pred kraj u Mađarskoj, a nakon Mađarske uvek sledi jedno prekogranično područje. Vojvodina je izabran zbog toga što je prošlo skoro 20 godina od poslednje konferencije koja je tu održana."

Prepodnevni program konferencije završen je okruglim stolom, čija tema su bili modeli suživota. O Mađarima u Vojvodini i uloti MNS-a govorila je potpredsednica Edvina Erdedi.

protestant
Evropa
nacionalna manjina

Slične vesti

Najnovije

14:31

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.
14:10

Olakšan železnički teretni saobraćaj

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije je dao saglasnost za primenu Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkog i vodnom saobraćaju – objavila je Elvira Kovač na svom profilu.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.