Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Festival “Čokanski kotlić”

2022.07.23
19:56
2022.07.23
20:37
Forrás
Pannon RTV
U subotu je po 12. put održan tradicionalni festival kotlića, u okviru proslave Dana opštine Čoka. Uprkos vrućini, nekoliko ekipa iz Čoke i okolnih mesta se takmičilo za nagradu najboljeg kuvara.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Četvorodnevna manifestacija započela je takmičenjem u kuvanju kotlića, za koje se ove godine prijavilo 13 ekipa. Što se tiče najukusnijeg perkelta, prvo mesto je osvojila ekipa iz Vrbica sa specijalitetom svinjski perkelt-gulaš.

Akoš Varga, Vrbica: “Pokušali smo malo da krenemo sa novitetom, da ne budu uvek samo tradicionalni domaći ukusi. Sakupili smo stare običaje, stare ukuse, kako su baba i deda nekada pravili i onda smo odlučili da krenemo i pokušamo planirati nove ukuse. Na osnovu odluke žirija koji ima mnogo iskustva, uspeli smo postići uspešan rezultat.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Pored kuvanja kotlića, 10 ekipa se takmičilo u kategoriji najboljih slanih i slatkih kolača. Favorit žirija bila je vekna sa makom Ibolje Feher iz Čoke.

“Ispekla sam veknu sa makom po starom receptu moje majke, sa pola špeltinog i pola belog brašna. Jednostavno, sa makom. Kući puno pečem za svoju porodicu, jer jako vole slatko.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Dan opštine Čoka vezan je za praznik Svete Ane, koji katolička crkva slavi 26.jula.

Eva Kobrehel, direktorica Centra za kulturu i obrazovanje u Čoki: “Nažalost, u prethodne dve godine nismo imali priliku da organizujemo ni festival kotlića, ali verujemo da je sve to iza nas i da smo već naučili živeti sa tim. Mislim da ljudi imaju potrebe da budu zajedno, da se druže i da se dobro osećaju, a očekujemo da će se to odraziti u velikom broju posetilaca.”

U okviru manifestacije Dana opštine Čoka, u nedelju se na letnjoj pozornici održava dva koncerta.

Čokanski kotlić
Čoka

Najnovije

11:06

Advent bez granica

Sala pozorišta u Adi bila je u potpuno popunjena za Adventski dobrotvorni koncert glumice-pevačice Nore Feher. Ova manifestacija već nekoliko godina unazada ulepšava vreme isčekivanja praznika u selu.
12:18, Frissítve: 18:06

Adventski vašar u Kanjiži

U Kanjiži, na gradskom trgu, je počeo u petak poslepodne dvodnevni adventski vašar obogaćen božićnom muzikom, ukrasima i mirisima. Organizatori su pripremili bogati i šaroliki program za sve uzraste.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.